mandag 22. april 2013

Pytt i panne med chorizo og rosmarin.


I mine bedre øyeblikk, når jeg for eksempel har løst store deler av lørdagskryssordet i Dagsavisen, lest ut en Tolstoj eller husket å sette på vaskemaskinen, hender det at jeg blir litt overivrig på kjøkkenet. Som i går, da jeg lovte en venninne, over to glass vin på tapasbar her i Oslo, å lage bursdagskake til alle gjestene på 30-årsdagen hennes (hei, Cecilie!). Eller som da jeg skulle imponere mine nye kolleger på jobb og bakte to-lags sjokoladekake med karamellfyll og sjokoladeganache på toppen, og karamellen i midten ikke var kokt lenge nok og vips! så så mesterverket ut som en sjokoladekake fylt med oppgulp. (Google-treff!) Vi trenger ikke å  snakke mer om disse overivrige øyeblikkene. Jeg ville bare nevne dem, for her har du en rett jeg typisk lager når jeg føler meg det motsatte av overivrig. Altså fem minutter etter å ha kommet inn døra fra jobb.
Men egentlig er det jo akkurat da, klokka 16.59 på en mandag, at man trenger overmotet som mest. I teorien. Men i praksis, heldigvis, holder det å ha fem poteter, en løk og en spekepølse. Tenk på det!
Chorizo smaker ikke bare godt, den har den fine egenskapen at alt den er borti, fra skjærefjøla til resten av ingrediensene i stekepanna, blir en nyanse eller ti oransje. Men det er ikke bare fargen som teller - i det oransjefargede fettet sitter mye av smaken, og ved å steke løk og potet i chorizofettet og litt smør, går alt opp i en høyere enhet og du innser ikke før du har spist opp at her var det bare fem ingredienser involvert (seks hvis du regner med havsaltet - det gjør jeg alltid).

Pytt i panne med chorizo og rosmarin
Jeg var supersulten og slukte alt dette alene (skummelt!) - men i teorien rekker det nok til 2 porsjoner, særlig med en litt stor grønn salat eller et par ekstra poteter til

5 små til mellomstore poteter (jeg brukte mandelpotet, de holder godt på formen)
1 klatt smør
1 løk
100 g chorizo (hel pølse, ikke skiver)
en kvast rosmarin
havsalt

Sett en kjele med vann på kok, skrubb potetene, men ikke skrell dem. Skjær dem i litt store terninger. Når vannet koker, har du potetterningene oppi og koker dem i omtrent 5 minutter. Du skal steke dem gjennom i panna, så det gjør ikke noe om de ikke er møre enda. Når du har helt bort vannet, lar du lokket ligge på kasserollen med potetene i, så damper de seg litt tørre.
Mens potetene koker, hakker du løken grovt og skjærer chorizoen i terninger. Smelt smøret i en stekepanne, ha oppi chorizoen og fres til det oransje fettet begynner å renne. Ha oppi løken, og fres videre til løken begynner å bli myk, omtrent 3 minutter. Ha oppi de avrente potetterningene, rør godt og fres alt sammen noen minutter til, til potetene begynner å få litt stekeskorpe. Hakk opp rosmarinnålene og strø dem over sammen med litt havsalt. Fres videre ett minutt, smak om du trenger mer salt. Server rykende varmt, gitt.

mandag 15. april 2013

Svinekoteletter med senneps- og fløtesaus.

Både svinekoteletten og fløtesausen hører vel strengt tatt en annen årstid til - årstiden da man ikke trenger å bekymre seg for bikinisesong og flate mager. Jeg prøver meg med et blogginnlegg allikevel, fordi jeg akkurat hadde en helt ypperlig middag. Helt uten stress, med den perfekte, kremete sausen som ikke er kjedelig, fordi den er proppet full av ikke bare én, men to typer sennep. Og også en legemsdel fra min nyeste vinduspynt:
Salvie lærte jeg meg å bruke til svin mens jeg bodde i England, der kombinasjonen svin, eple og salvie er en klassiker, som jeg lover å ta for meg på bloggen en dag til høsten. Det er nemlig en høstmiddag på alle vis - halve poenget er å lage den med et eple som kommer omtrent rett fra treet og en gris som kommer rett fra sommerferie og har spist nøtter og andre gode saker. Men her figurerer koteletter fra en vintergris, og da sømmer det seg med en siste-rest-av-vinter-saus, flust med sennep og gjerne en klunk med noe fra en nedstøvet flaske innerst i skapet. Der bikinien for øvrig også gjemmer seg. Den sesongen får heller vente. 

Jeg tok den forresten i Australia.
Da kan jeg med andre ord bruke resten av året på smørstekte koteletter og fløtesauser - en uventet bonus.
 Jeg bare tuller - det blir vel med den ene fløtesausen. Denne uken.

Svinekoteletter med senneps- og fløtesaus
2 porsjoner
Dette blir ganske mye saus - da har du litt til overs som kan fryses. Når sausen er kald, putter du den bare i en frysepose eller plastboks og hiver den i fryseren. Husk å merke beholderen med hva den inneholder - jeg finner hele tiden mystiske pakker i fryseren som ikke avslører hva innholdet består av før jeg vel har tint dem, og da var de ikke nødvendigvis akkurat det jeg hadde håpet eller satset penger på ...

25 g smør
1 ss olivenolje
salt og pepper
2 svinekoteletter
2 fedd hvitløk, most med den flate siden av en kniv
2,5 dl hønse- eller svinebuljong
1,5 dl kremfløte
1 kvast salvie
1 1/2 ss grov sennep
1 1/2 ss Dijon-sennep
en klunk med konjakk, whisky eller calvados (valgfritt)

Varm smør og olje over middels sterk varme i en stekepanne. Gni inn kotelettene med salt og pepper, og når fettet i pannen skummer, har du i kotelettene og hvitløksfeddene. Brun kotelettene på begge sider, og stek dem så videre til de er gjennomstekt. Snu dem én gang.
Fisk kotelettene ut av panna og legg dem på en tallerken som du dekker med aluminiumsfolie. Hell bort mesteparten av fettet i panna, men ikke alt. Plasser panna på den varme plata igjen, og ha oppi buljongen. La det putre i vei til buljongen har kokt litt inn, og tilsett så fløte og salvie. Kok videre noen minutter, og tilsett så sennepene og den valgfrie klunken. Smak til sausen, den skal være ganske sterk på sennepssmak. Server sausen til kotelettene, jeg spiste en rødbetesalat ved siden av. Poteter eller langkornet kokt ris er heller ikke feil her.

mandag 1. april 2013

Norsk-amerikansk kjøttkakesmørbrød med tomatsaus og karamellisert sjalottløk.


Ja, hvorfor ikke bruke en times tid på et smørbrød?
Inkluderer du tiden det tar å lage kjøttkaker også, kan vi snakke om et halvdagsprosjekt av et smørbrød. Men slapp av, du trenger ikke å lage kjøttkakene selv. Mamma lagde den som figurerer på bildet her.

Du kan fri til snille foreldre, kjøpe ferdiglagde kaker eller lage selv. Dette er et liberalt smørbrød, den perfekte kombinasjon av norsk grovbrød, karbonadesmørbrød og sjalottløk, med litt amerikanskinspirert tomatsaus som fungerer som ketsjup, bare ti ganger bedre, pluss litt mozzarella. Kort sagt: Smørbrød som er verdt strevet.
Det viktigste er sjalottløken. For hva ville vel et karbonadesmørbrød vært uten stekt løk? En naken karbonade på en (ofte kjip) skive brød. Karamelliser av hjertens lyst, og ikke glem at løk er omtrent den eneste norske grønnsaken i butikken for tiden - britene kaller månedsskiftet mars/april "the hungry gap" - lite å finne i jorda, lite er fortsatt godt i potetkjelleren / på kjølelageret. Men jeg holder motet oppe - om kun to små måneder kan man lage dette til middag hver dag. Perspektiv, folkens.
Imens kan du friste smaksløkene med et veritabelt tårn av et smørbrød, som funker som middag, lunsj, brunsj eller en særdeles sen frokost - her får du servert grønnsaker, kjøtt, brød og ost i én og samme fantastiske pakke. Vakkert er det ikke, men at du vil syns det smaker godt, det tør jeg vedde alle mine framtidige aspargesmiddager på.

Norsk-amerikansk kjøttkakesmørbrød med karamellisert sjalottløk og tomatsaus
per smørbrød
Jeg har skrevet oppskriften per smørbrød, men den er enkel å doble, tredoble eller gjøre enda større, f.eks. ut fra hvor mange kjøttkaker du har tilgjengelig. Osten er ikke spikra, så du kan godt bruke en skarpere ost, som parmesan. Jeg tok det jeg hadde til overs i kjøleskapet (som vanlig!), dette smørbrødet er nemlig som skapt for å bruke opp rester, både etter søndagsmiddager, brødleiver, osteklokker og pastasauser.

2 skiver grovt brød
1 kjøttkake
1 dl tomatsaus (min favoritt er pizzasausen min, oppskrift her, men du kan bruke ferdigkjøpt for å korte ned tilberedningstiden)
omtrent 50 g mozzarella, grovrevet
Karamellisert sjalottløk:
4 sjalottløk, skåret i tynne skiver
1 ss smør
1 ss olivenolje
salt og nykvernet pepper

Del kjøttkaken i to på langs og ha den i en liten bolle med tomatsausen. Vend kjøttkaken i sausen. Sett til side, og lag karamellisert sjalottløk: 
Smelt smør og olje i stekepanna. Tilsett løk og en klype salt og litt nykvernet pepper, og stek på lav varme til løken er gyllenbrun og smørmyk, omtrent en halvtime.

Forvarm grillelementet i ovnen til 200 grader. Legg inn brødskivene først, og rist dem et par minutter. Ta dem ut med stekespade og legg de to kjøttkakehalvdelene i tomatsaus på den ene brødskiva. Dander litt karamellisert sjalottløk på toppen og avslutt med revet mozzarella. Stek smørbrødet til osten har smeltet, omtrent 5 minutter. Pass på den "nakne" skiva så den ikke blir svidd, du kan godt ta den ut litt før den fylte skiva. Legg den "nakne" skiva oppå den fylte som lokk, og pynt gjerne med noe grønt. Jeg hadde basilikum for hånden, men karse ville vært et svært godt alternativ. Server smørbrødet rykende varmt.