Dette var utsikten over kanten av kaffekoppen i morges, og før man da begynner prosessen (for det er en prosess når du kun har én hånd til hjelp) med å kle på seg ca. syv lag med klær, var det dags for en kraftfrokost. Banan, havregryn og kruskakli bidrar til at selv de mest kraftløse kan ta fatt på julegavehandelen, eventuelt unngåelsen av denne. Også smaker denne grøten knakende godt, og er (bonus!) uten tilsatt sukker. Det får man jo nok av sånn ellers i ukene som kommer; på jobben har det allerede kommet opp et pepperkakehus hvis overflate måler omtrent 1x2 meter. Bare sånn for å illustrere poenget.
Det er verdt å hoppe over de lettkokte havregrynene her, og heller satse på det som visst ofte kalles "originale" havregryn - grøten får en helt annen, mye mer tilfredsstillende konsistens, og du får faktisk bruk for tyggemuskulaturen.Trikset med å riste noen spiseskjeer kli og ha i grøten er genialt: Det tilfører en ekstra, litt nøtteaktig smak og er gjort på null komma svisj (et fantastisk kvasi-onomatopoetisk uttrykk!). Jeg tror faktisk denne grøten kan overbevise selv visse grøthatere. Jeg skal ikke nevne navn, men det begynner på Brrrr og slutter på -endan.
Havregrøt med banan, kanel og ristet kruskakli
2 porsjoner
100 g havregryn
3,5 dl melk
havsalt
2 ss kruska- eller havrekli
en klype kanel, pluss ekstra til servering
1 ss valmuefrø
1 godt moden banan, skåret i tynne skiver
Ha havregryn, melk og en liten klype havsalt i en liten kasserolle. Kok opp på middels varme, og rør ofte så grøten ikke svir seg i bunnen. La grøten putre til havregrynene er møre, det tar i underkant av 10 minutter. Mens grøten putrer, har du kli i en ren, tørr stekepanne og rister det til det blir en anelse mørkere i fargen. Når grøten er ferdig, rører du inn ristet kli, mesteparten av bananskivene, kanel og valmuefrø. Fordel grøten mellom to boller og pynt med de siste bananskivene. Server grøten rykende varm.