lørdag 28. desember 2013

Tre enkle konfektbiter for den makelig anlagte.

God jul, vel blåst og velkommen til romjulen - tiden for restemat, fortrengelse av eventuelle nært forestående nyttårsforsetter og bare én julekake til. Men hvorfor ikke bruke opp noen slanter fra barskapet, overflødig marsipan og halvsmeltede sjokoladeplater til å lage noe godt som kan vare litt inn i det nye året, men som overhodet ikke fremkaller høyt blodtrykk? (Kan ikke svare for kolesterolnivået.) På bildet over ser du fra venstre trillingnøtt, kaffetrøfler med whisky og kokostrøfler med hvit sjokolade, og ja, du kan ta en av hver.
Først, kaffetrøfler: Jeg har noen andre favorittrøfler som dessverre lages alt for sjeldent fordi de innebærer riving av en syndig mengde sjokolade. Å rive sjokolade er omtrent like frustrerende som årets grønne jul, da det ligger i sjokoladens natur å smelte dersom du rører litt for lenge på den med din menneskelige julevarme. Frykt derfor ikke, her smeltes sjokoladen og røres sammen med revet marsipan (som er en lek å rive), sterk kaffe og en aldri så liten spiseskje whisky.
Neste, trillingnøtt: Denne Kong Haakon-klassikeren er mye bedre hjemmelagd, for her kan du riste hasselnøttene før du draperer dem med sjokolade, og dermed får du omtrent ti ganger så mye hasselnøttsmak i hver bit. Og så blir nøttene knasende sprø, og alt går opp i en høyere treenighet. Se bare:

 
Til sist, kokostrøffel: Fullstendig over the top, som det heter på godt norsk, og et perfekt valg for den som heller skulle ønske hun satt på en australsk strand med sin kjære i det nyttårsrakettene smeller det nye året inn. Men trøfler med tropisk aroma får gjøre nytten, og det til gagns - hvit sjokolade, rom og kokos trenger ingen være redd for. Muligens med unntak av diabetikere.  



Kaffetrøfler med whisky
fra Vintermat av Gitte Heidi Rasmussen og Inge Skovdal
100 g mørk sjokolade (jeg brukte kokesjokolade)
200 g marsipan, grovrevet
1/4 dl kald kaffe
1 ss whisky
mørk sjokolade til å trekke trøflene med

Smelt sjokoladen i vannbad og rør inn revet marsipan, kaffe og whisky. Avkjøl massen i kjøleskapet til den stivner, og trill deretter små kuler. Sett kulene i kjøleskap til de stivner igjen, og trekk dem så med smeltet sjokolade. Jeg tror det også kunne vært fint å pynte med striper av smeltet hvit sjokolade her.


Trillingnøtt
inspirert av Skafferiets kokebok av Charlotte Holberg Sveinsen
100 g hasselnøtter
200 g kokesjokolade

Rist hasselnøttene i en tørr stekepanne til de begynner å få farge og dufter liflig. Fjern skallet av nøttene - jeg syns det er enklest å gjøre det manuelt, men noen sverger til å pakke dem inn i et rent kjøkkenhåndkle og gni det av på den måten. Ha de "nakne" hasselnøttene i en bolle. Smelt så sjokoladen i vannbad, og tilsett de ristede hasselnøttene. Gjør klar en stekeplate med bakepapir, og løft tre og tre hasselnøtter opp av sjokoladeblandingen med to gafler. Plasser de tre nøttene i trekantformasjon på bakepapiret (se bildet). La dem stå kaldt til sjokoladen stivner. Nå har du to valg: trekk dem med et nytt lag av sjokolade, eller la de være som de er. Jeg syns faktisk de ble finest med bare ett overtrekk (det er det trillingnøttene på bildene over har fått), men du får så klart mer sjokolade per konfekt ved å trekke dem én gang til. Valget er kokkens!

Kokostrøfler med hvit sjokolade
fra Vintermat av Gitte Heidi Rasmussen og Inge Skovdal

1 1/2 dl kremfløte
150 g hvit sjokolade, finhakket
150 g kokosmasse
1/4 dl rom
ekstra kokosmasse til pynt

Kok opp kremfløten i en liten kasserolle, tilsett den hakkede sjokoladen og la den smelte i fløten. Rør så inn kokos og rom, og avkjøl massen i kjøleskapet til den stivner. Trill små kuler, og rull dem i ekstra kokosmasse.