mandag 31. mars 2014

Morgenfrisk yogurtskål med frukt, karamelliserte solsikkefrø og syltetøy.

Plutselig er jeg ikke alene i (en altfor liten!) hybel lenger, Brendan trasker til norskkurs hver dag og om kvelden sitter vi i sofaen, løser norskoppgaver, snakker om alt vi ikke har fortalt hverandre over Skype de siste atten månedene og glemmer uviktige ting som middag. Tro meg, dette er høyst unormale tilstander. 
Vi har gjenopptatt pannekakefrokosttradisjonen vår fra Cambridge, det er fremdeles uvant og helt fantastisk å titte over kanten på avisen og se de velkjente brillene på andre siden av bordet. Men akkurat som det ikke alltid er like romantisk å bo to stykker på trettifem kvadrat, er det ikke alltid tid til å steke pannekaker til frokost. Men det gjør ikke noe, når frokostkompanjongen er like bra, uansett tilbehør.

I dette tilfellet er tilbehøret solsikkefrø, ristet i stekepanna til de er gyldne og så karamellisert i en liten spiseskje demerarasukker og overstrødd med en klype havsalt. Det er akkurat like godt som det høres ut.
Jeg har brukt pære, men det er bare å ta den frukten du har liggende i fruktskålen. Banan eller mango passer ypperlig. Når det gjelder frømiksen, er det bare å tilpasse den også til det du har i kjøkkenskapet. Man vet at vinteren begynner å dra seg mot slutten når det frister med en skål kald yogurt til frokost igjen, etter bolle på bolle med havregrøt. Til våren, og kjærleiken!
Morgenfrisk yogurtskål med frukt, karamelliserte solsikkefrø og syltetøy
oppskriften på solsikkefrøene stammer fra Heidi Swansons bok Super Natural Every Day
per skål
2,5 dl yogurt naturell
1 ts syltetøy eller ripsgelé
1/2 pære, banan, eple, mango eller annet som befinner seg i fruktskålen
Karamelliserte solsikkefrø
140 g solsikkefrø (ta det med ro, du trenger ikke spise alle på én gang, de står seg ypperlig i en lufttett boks til framtidige frokoster)
1 ss demerarasukker eller brun farin
en klype havsalt
Frømiks
1 ss valmuefrø
1 ss sesamfrø
1 ss linfrø

Lag de karamelliserte solsikkefrøene først. Ha dem i en tørr stekepanne, og rist dem til de er blitt pent gylne, en fem til syv minutter. Tilsett sukkeret og havsaltet, og rør til sukkeret har smeltet (ta med andre ord ikke stekepannen av platen).
Rør ingrediensene i frømiksen sammen.
Ha yogurten i en skål. Rør teskjeen med syltetøy eller ripsgelé inn i yogurten. Hakk frukten i små biter.
Du kan velge rekkefølgen på toppingene, jeg liker å begynne med solsikkefrøene og så ha frukten og frømiksen oppå.