fredag 11. april 2014

Gincocktail med hylleblomstsaft og sitron.


Er du tilfeldigvis på jakt etter en påskecocktail? Ikke? Da foreslår jeg at du starter nå. Her.
Det har nemlig plutselig dukket opp en flaske gin hos meg. Det er ikke akkurat noe tusenkronersspørsmål hvem som har tatt den med inn i boet - engelskmenn elsker sin G&T. Jeg, derimot, misliker gin ganske intenst. For mye furunål, for mye sevje, for mye ... grønnsåpeassosiasjoner. Det fine med cocktails er imidlertid at de ofte er sammensatt slik at du ikke kjenner så mye til hver enkelte komponent, du kjenner bare varmen som brer seg i kroppen og, i akkurat denne cocktailen sitt tilfelle, en oppkvikkende syrlighet fra ganske mye ferskpresset sitronsaft. Men den geniale, og lite hemmelige, ingrediensen er hylleblomstsaft, som løfter helheten inn i både påsken, våren og sjiktet "favorittdrinker". Selv i et farrisglass.
Når vi er inne på temaet cocktails, må jeg få drive litt (hundre prosent usponset) reklame for Fuglen (selv om de knapt trenger det). Jeg kjente i grunnen Fuglen først som Kaffefuglen, og ble introdusert til denne kaffebaren, nå også cocktailbar, av en venninne som gikk på Katta og brukte mange ettermiddager med diverse kaffedrikker og titting på heite baristaer der. (Hei, Astrid!) De har videreutviklet konseptet sitt med retrointeriør og norgesreklame (helt til Tokyo!), og i går var vi en gjeng fra jobben som stakk innom for Norwegian Icons (akevitt, eplemost, enormt godt) og utilsiktet kjendisspotting. Skal du ikke lage din egen påskecocktail, og befinner deg i Oslo, vil Fuglen ta godt vare på deg.

Dette, på bildet over, er imidlertid noe så sjeldent som en annen gin-basert cocktail enn G&T, godkjent av Brendan, så jeg vil påstå den er verdt noen isbiter og en skvett gin.
God palmehelg!
PS: Her er en annen gin-basert oppskrift jeg har lyst til å prøve i påsken: Gin-marinerte oliven

Gincocktail med hylleblomstsaft og sitron
oppskrift fra jamieoliver.com
per glass

1/2 dl gin
1/2 dl hylleblomstsaft (ublandet)
en neve isbiter
1,5 dl sitronsaft
noen strimler sitronskall

Bland gin og hylleblomstsaft. Knus isbitene ved å kjøre dem i en blender eller ha dem i en frysepose og slå løs med et kjevle. Ha isen i et passende glass. Hell over ginblandingen. Fyll på med sitronsaft (smak deg fram til hvor mye du vil bruke). Pynt med et par strimler sitronskall. Jeg bruker bare potetskrelleren på sitronen, men har du et zestjern, er tiden kommet for å bruke det.