søndag 13. november 2016

Såre enkel eplepai.

Da jeg ble singel tre uker før min trettiende bursdag, tenkte jeg at nå var lavmålet nådd for 2016. Det var i boks, liksom. Ti måneder og flere knekkebrød til middag enn jeg liker å innrømme senere, innså jeg onsdag morgen at jeg hadde tatt feil. 
Når det oppstår kriser i livet, det være seg små eller store, er gjerne det siste du vil å publisere det på sosiale medier. Det ville vært dumt å bryte strømmen med FOMO-øyeblikk. Ingen vil høre om at du har mistet all interesse for de tingene som pleide å bety overraskende mye for deg, som for eksempel å lage god mat og fotografere den. Det er for mange babyer og forlovelser som bør få presedens. Og det bør de! Men samtidig kan det være greit å være ærlig om at bortfallet av én side av livet kan gjøre det grunnleggende sårt å videreføre andre deler av det også. Derfor har denne bloggen ikke vært oppdatert siden desember. Derfor har det vært vanskelig å dele eventuelle kjøkkensuksesser her, for bak suksessene har det jo faktisk vært et rungende hulrom. 
Men hulrom må jo også ha mat, og etter det trehundrede knekkebrødet begynte det å demre for meg at selv om jeg skulle ende opp som en crazy cat lady trengte jeg ikke nødvendigvis å være en crazy cat lady fôret kun på Rugsprø.

På samme måte trenger man ikke nødvendigvis å boikotte alt som kommer fra over dammen etter denne ukens noe urovekkende utfall. De er for eksempel fortsatt veldig gode på eplepai der borte. Jeg er ikke fullt så god på eplepai, men jeg tør påstå at oppskriften nedenfor er en du vil kunne mestre selv i den tyngste Trump-tåka eller det kjipeste hulrommet. Den smaker rett og slett epler og smør, og innimellom er det akkurat det grunnleggende gode man trenger. 

Såre enkel eplepai
100 g smør
2 1/2 dl hvetemel
3 ss sukker

3 epler
perlesukker og kanel

Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret, avkjøl det noen minutter og bland det med hvetemel og sukker til en deig. Trykk deigen ut i en paiform, og prikk med gaffel. Stek paiskallet uten fyll i 10 minutter. Om du må vente på at ovnen blir varm, setter du hele paiformen med deig og alt i fryseren mens du venter. 
Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær i tynne båter. Dander i paiskallet, strø over perlesukker og kanel og stek paien videre i 20 minutter, til eplebåtene er blitt møre. Serveres varm.

PS: Norske epler finnes fortsatt i butikken (i hvert fall på min lokale Kiwi), godt kamuflert i plastpose merket First Price.