tirsdag 28. juli 2009

Kjæresten min har vært i L.A. ...



... Og alt jeg fikk, var den perfekte bygaven!

Intelligentsia Coffee and Tea

søndag 12. juli 2009

Pepperonata-pizza med sommergrønnsaker.





Normalt lager jeg sjelden veldig komplisert mat når jeg er alene. Det er liksom artigere å slite litt ekstra på kjøkkenet hvis noen er der til å sette pris på det du har gjort (og hjelpe til med oppvasken). Men i går hadde jeg, takket være moder Jord, en egenprodusert squash som var spiseklar, og da må man skru opp matlagningen noen hakk.


Jeg har hatt denne oppskriften på en pepperonata-pizza i bakhodet en god stund, og hadde faktisk øremerket den for når squashplantene i hagen skulle begynne å levere varene (høhø). Og tro meg når jeg sier at denne pizzaen er verdt både litt ekstra kjøkkenslit (men det er ikke så mye av det egentlig, særlig ikke hvis du tilpasser noen av trinnene til det utstyret du har tilgjengelig; jeg hadde f.eks. ikke en grillpanne for hånden, og da funker det fint å bruke grillelementet i stekeovnen).


Dette er en attraktiv pizza. Det er en pizza du kan ta med hjem til svigers, for å si det sånn. Mozzarellaen får sånne brune bobler, og kontrasten mellom de runde, oppskjærte grønnsakene og den firkantete bunnen er, om jeg skal si det selv (og det må jeg jo), ganske kul.

Så lag deg en pizza!

Pepperonata-pizza med sommergrønnsakerFra Seasonal Food av Susannah Blake
(én stor firkantet pizza eller to runde)

400 g hvetemel
2 poser med tørrgjær (á 7 g)
1 ts salt
250 ml lunkent vann
2 ss olivenolje + ekstra til pensling av grønnsakene
2 fedd hvitløk
1 rød paprika, skåret i strimler
1 gul paprika, skåret i strimler
250 ml passata
salt og pepper
en håndfull basilikumblader
1 squash, skåret i skiver
1 liten aubergine, skåret i skiver
ca. 250 g mozzarella, skåret i terninger
en håndfull svarte oliven (jeg utelot disse, siden jeg ikke er noen stor olivenfan)

Bland mel, gjær og salt i en bakebolle. Lag en fordypning midt i bollen, og hell vannet oppi. Arbeid sammen til en deig som ikke klistrer seg. Elt deigen i 5 minutter, til den har blitt jevn og elastisk. Smør bakebollen med litt olje, ha deigen oppi og dekk med litt plastfolie som også har fått seg et strøk olje. La deigen heve på et lunt sted i 45 minutter, til den er blitt dobbelt så stor.

Mens deigen hever, lager du pepperonata-sausen og tilbereder grønnsakene. Varm oljen i en stekepanne, og fres hvitløken på middels varme et par minutter. Ha i paprikastrimlene og fres videre i 5 minutter. Ha i passataen, krydre med salt og pepper, legg på et lokk og la sausen småkoke i 25 minutter. Rør innimellom, særlig mot slutten av koketiden. Etter 25 minutter tar du sausen av platen, river opp halvparten av basilikumbladene og har de oppi, og sjekker om sausen trenger mer salt og pepper.

Mens sausen småkoker, setter du ovnen på 220 grader. Når du skal steke squashen og auberginen, kan du enten bruke en grillpanne, eller grillelementet i stekeovnen. Hvis du ikke har noen av delene, funker det sikkert helt fint med en vanlig stekepanne. Pensle grønnsakskivene med olivenolje, og grill til skivene er blitt myke og litt brune. Sett til side.

Når deigen har hevet, tar du den ut på et melet bakebord, klemmer ut luften av den og kjevler den ut, enten til én stor firkant eller to mindre rundinger. Ha bunnen(e) på en stekeplate med bakepapir, stryk pepperonata-sausen på og arranger deretter squash- og aubergine-skivene samt mozzarellaen oppå der igjen. Strø over oliven hvis du bruker det. Stek pizzaen i 15 til 20 minutter, til osten bobler og bunnen er blitt gylden. Kvern over litt pepper, og strø resten av basilikumbladene over.

Smaker veldig godt med en kald pils!


lørdag 11. juli 2009

Morell.


Sånn har jeg tilbrakt lørdagen.

Nå skal jeg lage en pizza og stikke på grillings. Lørdager er den beste dagen.