torsdag 28. mars 2013

Tjukke, mørke sjokoladekjeks.


For nesten nøyaktig et år siden la jeg ut et innlegg med sjokoladekjeks her på bloggen. Omstendighetene var ganske triste, jeg var ganske trist, men kjeksene var gode, og det ligger en hel del terapi i å finne på noe med hendene i stedet for å falle for fristelsen til å sige ned på kjøkkengulvet og bestille upassende mengder pizza og synes synd på seg selv. Selv om jeg gjorde det også.
 I år, nesten på dagen et år siden de forrige sjokoladekjeksene, kommer det en oppskrift på en annen type sjokoladekjeks, i en annen, lykkeligere anledning: Jeg har fått ny jobb! Og ny leilighet! Og ny kaffetrakter! Og hva er da mer naturlig enn å bake et brett (eller fire) med sjokoladekjeks? Et retorisk spørsmål. I denne bloggerens verden er det, tydeligvis, aldri feil med sjokoladekjeks.
Da jeg kom hjem fra Australia, lå det en alltid like velkommen, brun pappeske fra Amazon og ventet på meg. Den inneholdt, i tillegg til en fascinerende bok om landet jeg akkurat hadde kommet hjem fra og en klassiker av Virginia Woolf, kokeboken til den amerikanske bloggeren bak Smitten Kitchen, Deb Perelman. Smitten Kitchen var den første matbloggen jeg begynte å lese, og har fortsatt å inspirere meg helt siden jeg oppdaget den for (gulp!) fem år siden. Har du ikke tittet innom der enda, kan jeg ikke få anbefalt den nok. Deb har en hyggelig tone med leserne sine og er en trygg kilde til oppskrifter som faktisk funker overraskende godt. Oppskriftene i kokeboken er intet unntak, og disse kjeksene er hentet derfra. Og nei, det er ingen sponsing bak dette innlegget, bare entusiasme for en veldig god bok, og noen veldig gode kjeks.
Jeg gjorde noen endringer, basert på mitt noe slunkne kjøkkenskap rett etter flytting, og om kjeksene ser noe "rustikke" ut, så kan jeg skyte inn at de er kjevlet ut med en 1,5-liters brusflaske fylt med vann. Sånn for sikkerhets skyld.

Tjukke, mørke sjokoladekjeks
fra The Smitten Kitchen Cookbook av Deb Perelman
Deb bruker vaniljeessens, som er bedre enn vaniljesukker, men det var nå vaniljesukker jeg hadde i skapet, så da brukte jeg det. Har du essens, kan du bytte ut vaniljesukkeret med lik mengde essens. Dette blir ganske mange kjeks, men de har fått bein å gå på her og på jobb, og er like gode fem dager senere, så lag gjerne full porsjon, omtrent 60 kjeks, selv om det høres mye ut. 

375 g hvetemel
55 g bakekakao
1/2 ts bakepulver
3/4 ts salt
1 ts vaniljesukker
225 g smør, romtemperert
300 g sukker
2 store egg

Bland  de tørre ingrediensene i en middels stor bolle. I en annen, større bolle visper du smør og sukker lyst og luftig med mikser, før du tilsetter ett og ett egg og visper godt mellom hvert av dem. Tilsett de tørre ingrediensene gradvis mens mikseren går, til du har en godt blandet deig. Ta deigen ut av bollen og pakk den  i plastfolie, og legg den i kjøleskapet en times tid (eller lengre).
Forvarm ovnen til 180 grader og lag klar en bakeplate med bakepapir. Strø mel på bakebordet, skjær av en passelig stor bit av deigen og legg resten tilbake i kjøleskapet. Kjevle ut deigen til en tykkelse på omtrent en halv cm, og stikk ut kjeks i ønsket fasong. Ha kjeksene på bakeplaten, og stek dem i 11 minutter. Overfør dem forsiktig til rist for å avkjøles. De skal være litt myke i midten, og sprøere langs kanten.