mandag 9. november 2009

Granola.


Innimellom kan det å ha en medisinstudent til kjæreste sette ting i et litt, skal man si, markert perspektiv.

Han kan komme hjem fra en dag på sykehuset og fortelle om en 15-årig gutt som har blitt knivstukket i magen av sin egen bror, hastekeisersnitt og byller så store som knyttnever som det er hans jobb å drenere. Jeg kan komme hjem fra kontoret og fortelle hvordan jeg klarte å stifte fast genserermet mitt til en musematte.

(Det er fortere gjort enn du kanskje tror!)

Når slike perspektiver får meg til å tenke på hva jeg har gjort i retning av å redde noens liv i det siste, liker jeg å sette meg fore et prosjekt som kan gi meg tilliten til mine egne talenter tilbake.

Disse prosjektene involverer ofte matlagning.

Så, etter en meget artig middag med en gjeng medisinstudenter på fredag, med mye prat om livredning og diverse svulster, benyttet jeg lørdagsmorgenen til å lage min egen müsli.

(Ordboken forteller meg at det ikke finnes noe som heter "granola" på norsk, men det er altså det dette er, ikke müsli. Forskjellen består i at denne müsliblandingen ristes i ovnen, og derfor inkluderer litt olje og søtningsstoff.)

Granola(basert på en oppskrift fra David Lebovitz)
(ca. 500 g)

225 g havregryn eller 5-korn (jeg brukte en blanding av havregryn og byggflak)
ca. 190 g mandler, grovt hakket
ca. 60 g solsikkefrø
50 g sesamfrø
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts havsalt
90 g eplemos
90 g agavesirup (oppskriften sier en blanding av honning og rissirup, men jeg manglet begge deler)
1 ss solsikkeolje
(Originaloppskriften inneholder også brunt sukker, men siden eplemosen jeg brukte, var ganske søt, valgte jeg å hoppe over sukkeret. Jeg syntes resultatet var akkurat passe søtt, men hvis du liker en frokostblanding av det litt søtere slaget, kan du blande 60 g brunt sukker inn sammen med resten av tørrvarene.)

Sett ovnen på 150 grader. Bland gryn, mandler, sesamfrø og krydder i en stor bolle. Varm opp eplemos, agavesirup og solsikkeolje i en liten kjele, og bland deretter dette med det tørre. Spre blandingen utover på et stekebrett eller i en stor langpanne, og stek i ca. 45 minutter. Vend på blandingen hvert tiende minutt, slik at granolaen blir jevnt brun. Avkjøl helt før du har granolaen i en lufttett beholder. Den står seg i én måned.

6 kommentarer:

Amélie sa...

Denne står og rister seg i ovnen hos meg nå! Har lenge villet lage min egen, og endelig presenterte noen meg for en overkommelig oppskrift. Måtte justere litt her og der (håper usøtet plommesyltetøy funker) så håper det blir bra.
Takk for inspirasjon! Gleder meg til å smake. Du tar fine bilder!

Siri sa...

Amélie - Du ma fortelle hvordan det gikk, plommesyltetoy hores ut som en spennende variasjon! Her knasker vi i vei med en stor klatt yogurt naturell pa til frokost, det gjor hustrige novembermorgener litt koseligere :)

Amélie sa...

Det ble vellykket! Plommesyltetøy var utrolig godt sammen med akasiehonningen jeg brukte. Takk for fin oppskrift! Med yogurt naturell er min favoritt og :)

Anonym sa...

Tusen takk for oppskrift! Har laget den i dag og tilpasset ut fra det jeg hadde. Hadde også rosiner i og så skal jeg kjøpe tørkede tranebær å ha i neste gang.

:)

astrid sa...

Funker som fjell med multesyltetøy også, som var det jeg hadde hjemme. Titt innom bloggen min for granola vol.2! :)

Anonym sa...

<3 !!!