onsdag 24. februar 2010

Speltsalat med rotgrønnsaker.


Jeg er veldig god på impulskjøp. Det er et talent jeg har arvet fra mamma, og det kan gi seg utslag på så mange måter.

For eksempel har jeg vel et par klesplagg jeg aldri bruker, som ble innkjøpt fordi jeg følte meg overmåte impulsiv.

For eksempel har jeg vel cirka ti forskjellige muffins-, kake- og brødformer liggende i skuffen under komfyren. Den skuffen liker jeg å smelle fort igjen når jeg har hentet det jeg skal ha i den, for det aner meg at jeg ikke selv har oversikt over hvor mye som skjuler seg der, og som sjelden brukes. (Det har nå oppstått et problem med denne skuffen: Hele fronten holder på å falle av. Ops.)

For eksempel er små delikatessebutikker med italienske dagligvarer helt umulig for meg å gå forbi uten å stikke innom. "Stikke innom" er en eufemisme for "handle over evne". Og "handle over kjøkkenskapenes evne", for den saks skyld.

Men!

Når slike impulskjøp fører til noe så velsmakende som den nedenstående salaten, liker jeg å klappe meg selv og mamma på skulderen mentalt, og tenke: Impuls kan også bety inspirasjon!

Og litt inspirasjon i hverdagen, det kan alle trenge innimellom.

Speltsalat med rotgrønnsaker
basert på oppskrift fra David Lebovitz
6 til 8 porsjoner (jeg var alene hjemme, men lagde full porsjon for å putte i kjøleskapet og ha til lunsj resten av uka)

300 g spelt, byggryn eller det som kalles "farro" i italienske delikatessebutikker
1 laubærblad
1 kg blandede rotgrønnsaker (jeg brukte kålrot, pastinakk, gulrøtter og turnips), i små terninger
1 stor rødløk, skåret i biter
80 ml olivenolje, pluss 2 ss til grønnsakene
10 timiankvister, hele
salt og pepper
60 g tørkede tranebær eller moreller (jeg skippet dette, er ingen tilhenger av tørket frukt)

Lebovitz ramser opp en hel del mulige ekstraingredienser, jeg brukte følgende:
250 g sjampinjong, frest i litt solsikkeolje med noen fedd hvitløk
100 g kale (cavolo nero er nok lettere å få tak i i Norge, skulle jeg tro, og må nok bare freses litt lenger), frest i litt solsikkeolje med noen fedd hvitløk
saft fra en halv lime
revet parmesan

Sett ovnen på 220 grader.

Kok opp 2 liter godt saltet vann, ha i grynene du bruker (jeg brukte farro), kok til de er møre, men fremdeles gir litt tyggemotstand, mellom 40 og 60 minutter (mine gryn tok omtrent en halv time).

Mens grynene koker, har du rotgrønnsakene i en ildfast form, drypper over to spiseskjeer olivenolje, har oppi rødløk, timiankvister, salt og pepper og blander godt. Dette stekes i ovnen i ca. 20 minutter, til grønnsakene er møre og begynner å få farge. (Mine tok lenger, jeg hakket dem sannsynligvis ikke smått nok. Test med en gaffel.)

Når grynene er ferdigkokt, lar du dem renne godt av og fjerner laubærbladet. Ha dem i en stor serveringsbolle, bland inn 80 ml olivenolje og smak til med salt og pepper. Rør inn rotgrønnsakene og ekstraingrediensene, sjekk krydringen en siste gang, og server.

Denne salaten står seg i kjøleskapet i tre dager.

2 kommentarer:

David sa...

glad you liked it!!

amélie sa...

Ser nydelig ut!
og fine bilder :)