tirsdag 5. oktober 2010

Eplemos.

Lørdag morgen fikk jeg Brendan til å kjøre meg ut til Wandlebury Country Park, hvor det var eplesmaking, saftpressing, epletresalg og 50 pence for en kopp pulverkaffe. Vi er gærne!

Ikke nok med kilovis med epler og pærer, vi endte også opp med en rabarbraplante til hagen og sesongens siste iskrem, en fantastisk kombinasjon av vanilje, bjørnebærsaus og hakkede nøtter (se bilde). Når man først er på tur, må man jo kose seg! (Brendan har raskt vendt seg til denne norske innstillingen til "tur".) 
Vel hjemme med fangsten var det mange matprosjekter som jeg så for meg med stor iver: Epleterte! Eplemuffins! Ovnsbakte epler! Eplepannekaker! Grunnen til at alle disse godsakene ble utsatt, var et veto fra Brendan og et helt annet forslag: eplemos som tilbehør til søndagens svinestek.

Briter og deres tradisjoner.

Bevis A og B: Brendan som spiser scones med gaffel, og Brendan som putter smør i et litt for hardkokt egg:
Men man skal passe seg for å fordømme andres kulinariske tradisjoner, så jeg tok utfordringen, og det viste seg eplemos fungerte som en drøm med grisen.

Det burde jeg jo ha tenkt meg, epler og svin er jo en klassisk kombinasjon.
Jeg vil allikevel gjerne få det på det rene at jeg ikke spiser brødmat med bestikk. Et sted må jo grensa gå.

Eplemos
fra Growers Market: Cooking with Seasonal Produce av Leanne Kitchen 

4 epler (Britene har en egen mateplesort, Bramley, som er utmerket, men her kan det meste brukes. Mindre søte sorter trenger kanskje mer sukker.)
2 ts sukker
2 nellikspikre
1 kanelstang
1 til 2 ts sitronsaft

Skrell eplene, ta ut kjernehusene og del dem i biter. Ha dem i en kjele med 125 ml vann, tilsett sukker, nellikspikre og kanelstangen og sett på lokk. La det hele småkoke i ca. 10 minutter, til eplene er myke. Fjern kanelstang og nellikspikre, og mos til ønsket konsistens. Rør inn sitronsaft etter smak. Altså utmerket følge til svinestek, men også tidenes på havregrøt, frokostblanding eller brødskiva. Og herre min hatt, jeg holdt på å glemme tilslørte bondepiker!
 

Ingen kommentarer: