mandag 25. april 2011

Sjokoladekake.


Påsken er nesten over, og den avanserte påskekaken jeg hadde planlagt forsvant i pur glede over solskinn, pluss tjue grader og sommerlig vårliv i byen. Ingenting er som bypåske i Oslo, noe flere sikkert har oppdaget i år takket være den sent ankommende høytiden. Med 25 års fartstid som bypåsketurist har jeg ingen annen type påske å sammenlikne med (fjellpåske, sydenpåske, jobbpåske), så jeg håper jeg kan være unnskyldt min entusiasme for tigerstaden og den helt egne stillheten som senker seg både i gata, på kaffebaren og i marka en eller annen gang mellom palmesøndag og påskeaften.
Denne kaken ble til som følge av en annen kjær vårtradisjon: Skattejakt på loppemarked. For et par uker siden tok jeg turen til Smestad, holdt godt på lommeboken og kjempet meg fram til godbitene. Oppskriften på kaken ovenfor kommer fra et av flere bokfunn fra Smestad: Hjemmets kjøkkenkalender anno 1986, en bok som er like gammel som meg og som tydeligvis kjenner meg godt: Dette er en saftig kake full av kakao (jeg strødde litt ekstra på toppen for sikkerhets skyld), akkurat en sånn klassisk sjokoladekake som jeg setter aller mest pris på. Påsketemaet er fraværende (kjøkkenkalenderen hadde imidlertid en påskekakeoppskrift, Påskekake med rom, som heller spares til neste år), men få ting smaker bedre når man har fri og kan ta kaka med i ryggsekken og stikke til Botanisk hage for å spise kakefrokost, drikke kaffe og se på at Oslo-våren kommer.

PS: Kakeformen er forresten også et loppisfunn. Loppemarkeder kan være overflødighetshorn når det kommer til kakeformer, det vanskelige er å finne noen som ser noenlunde rene og trivelige ut. Finner du noen, får du dem imidlertid gjerne til en meget billig penge!


Sjokoladekake
fra Hjemmets kjøkkenkalender 1986
én kake


200 g smør
3 dl sukker
2 ts vaniljesukker
3 egg
4 dl hvetemel
2 1/2 ss kakao
2 ts bakepulver
1 dl kaffefløte (jeg brukte matfløte)


Rør smør, sukker og vaniljesukker til alt er hvitt og luftig. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt mellom hvert egg. Bland hvetemel, bakepulver og kakao og sikt blandingen i smør/sukkermassen vekselsvis med kaffefløten. Rør deigen godt sammen. Ha deigen i en godt smurt og strødd randform og stek kaken i 175 grader varm ovn i ca. 1 time. Prøv med en trepinne (jeg brukte den trofaste kakepinnen min) om kaken er gjennomstekt. Avkjøl kaken litt på rist før den hvelves forsiktig ut av formen. Kaken kan fryses. (Kjøkkenkalenderen foreslår en melisglasur og hakkede mandler på toppen, jeg gikk for en enklere og mindre søt løsning og siktet bare litt ekstra kakao på kaken mens den fortsatt var lunken.)
2 kommentarer:

Anna sa...

For et sammentreff! Hele familien Ristiluoma spiste påskemiddag sammen idag og pappa fortalte om sine nyeste loppemarkedsfunn:) Han nevnte også at det er snart på tide å ta på seg et prikkete slips (som han kjöpte av deg på Boutique delen av Vinderen skoles musikkkorps loppemarked år XXXX). Pappa er jo kjent for å hamstre alt mulig(ikke minst böker) og han spesifiserte at slipset skal han ta på når han skal ta seg en tur med sin nye bil (en dvergbil fra 50-talet)http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Messerschmitt_Kabinenroller.jpg
Det låter som du har hatt en utmerkt påske i Oslo! Jeg har skrivet på min master oppgave og håper å leverere den inn om to uker (bare jeg får feedback av min supervisor*sukk*)
stor klem

Siri sa...

Anna: Lykke til med master! Og si til faren din at jeg setter stor pris på at slipset holdes i hevd!