torsdag 30. juni 2011

Sesampanert fisk + raviolisalat med brokkolini.

Aspargessesongen er over for i år. I stedet for å felle bitre tårer, har prosjektet mitt denne uken vært å finne gode alternativer, drukne mine sorger, gi slipp (sier hun melodramatisk). I slutten av juni er dette heldigvis slett ingen vanskelig oppgave, markedet bugner, det er erter og bønner og squash i luften, men jeg ville lage denne salaten og trengte noe som tar like kort tid å varmebehandle som favorittgrønnsaken min, og som ikke kommer fra Peru. Si hei til brokkolinien. (Navnevalget gir meg frysninger, men det er jo ikke den stakkars grønnsaken sin skyld.)
Jeg er alene hjemme denne uka, Brendan har kveldsvakter på sykehuset, og da liker jeg å late meg. Se på gamle Mad Men-episoder, lese alle numrene av London Review of Books jeg ikke har kommet meg gjennom  enda, prøve eks antall kjoler til et bryllup vi skal i på lørdag. Meningen var å late seg på kjøkkenet også, men denne salaten viste seg å involvere mer arbeid enn jeg planlagt, i hovedsak fordi jeg hadde kjøpt erter på markedet og behovet selvfølgelig meldte seg for å skolme dem. Originaloppskriften bruker frosne erter, og de er selvfølgelig enhver avslappet kokks beste venn. Heldigvis er brokkolinien en rimelig laissez-faire grønnsak, så når ertene var skolmet, var resten omtrent like slitsomt som å se Don og Betty late som de ikke kjenner hverandre og drikke Asti Spumante på en solvarm piazza i Roma. 

Sammen med salaten lagde jeg sesampanert tilapia, en fisk som egentlig hører hjemme i Afrika, men som nå er innført som oppdrettsfisk på noen få anlegg her i England. Paneringen er inspirert av Espens oppskrift på Heia Mat, med den forskjell at jeg, i latskapens navn, byttet ut hakkede mandler med sesamfrø. 

Raviolisalat med brokkolini
inspirert av 101 Cookbooks
4 porsjoner

250 g ravioli, bruk den typen du liker best
1 bunt brokkolini, skåret diagonalt i korte stykker
280 g erter, frosne eller friske (bruker du friske, trenger du omkring 500 g med belg for å få rett menge skolmede erter)
3 til 4 never babyspinat
noen slurker god extra-virgin olivenolje
70 g pinjekjerner, ristet
havsalt
parmesan, til servering

Kok opp rikelig med saltet vann i en stor kjele. Ha i raviolien, og la den koke noen minutter. Tilsett så brokkolini og erter, og la det koke videre en kort stund, ett til to minutter nok. La alt renne godt av, og ha det hele i en stor bolle sammen med spinat og pinjekjerner. Ringle over olivenolje og noen klyper salt. Bruk en potetskreller til å skjære skiver med parmesan over som garnering rett før servering. Server eventuelt med sesampanert fisk (oppskrift under) og et glass hvitvin for en sommerlig middag.

Sesampanert fisk
inspirert av Heia Mat

1 fiskefilet per person (jeg brukte tilapia, Espen piggvar)
en neve sesamfrø
hvetemel
2 egg, sammenvispet
klarnet smør
salt og pepper

Krydre fisken med salt og pepper, og gjør klar tre tallerkner; én med frø, én med mel og én med sammenvispet egg. Dypp fisken først i mel (sørg for at hele fisken får et skikkelig lag), så i egg og til slutt i sesamfrø. Jeg panerte begge sider, Espen foretrekker kun den ene, valget er ditt. Stek fisken i smør til den er pent brunet. Server for eksempel med salaten ovenfor, eller som Espen anbefaler, med potetpuré.

1 kommentar:

[kjøkkentjeneste] sa...

Hei

Ina fra Mat på bordet og jeg har startet Matbloggsentralen, en samling med blant annet matbloggere. Dersom du har lyst til å bli medlem, er du hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar i det første innlegget vårt eller sende en epost til kjoekkentjeneste@gmail.com.

http://matbloggsentralen.blogspot.com/