torsdag 24. november 2011

Marmorkake.

Denne lille formkaken er ren nostalgi i kakeform for denne amatørbakeren. Det er bestemors og min spesialitet, og i fellesskap har vi laget nokså mange opp gjennom årene; alle med forskjellig mønster og forskjellig størrelsesforhold av lys og mørk røre. Den sjokoladekakeaktige, mørke røren er min favoritt, så ofte har det blitt mer fifty-fifty enn det foreskrevne forholdet 2:1 ... Men da kunne jeg jo like gjerne ha laget en sjokoladekake og vært ferdig med det (kan jeg høre bestemor si). Ikke fall for fristelsen, med andre ord, til å være for sjenerøs med den kakaoholdige delen av denne oppskriften. Som i så mange situasjoner i livet: Måtehold er en dyd.
Bare ikke når det kommer til kakespising. Det er også bestemor, med dypfryseren og spiskammerset fullt av godsaker, enig i.
I mange oppskrifter blir du bedt om å trekke en kniv eller gaffel i en rett linje gjennom røren for å oppnå marmoreringseffekten. Bestemors og mine marmoreringseksperimenter har fått meg til å foretrekke bruk av gaffel, og et sikk-sakk-mønster gjennom røren i stedet for en rett linje. Det er denne teknikken som har gitt mine marmorkaker det mest interessante mønsteret, men du bruker selvsagt den metoden du lykkes med. Har du aldri laget marmorkake før, slår jeg et slag for gaffel og sikk-sakk. Om ikke annet så fordi det høres ut som et særs sprekt turnprogram.

Marmorkake
fra Ingrids matminner av Ingrid Espelid Hovig
én formkake

175 g margarin eller smør
225 g sukker
3 egg
1 1/4 til 1 1/2 dl melk
250 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

2 ss kakao
2 ss sukker
ca. 1/2 dl melk

Forvarm ovnen til 175 grader.
Rør margarin eller smør med sukkeret til det er hvitt, aller lettest med en mikser. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt mellom hvert egg. Sikt sammen mel og bakepulver, og ha i denne blandingen vekselsvis med melken. Mengden melk avhenger av størrelsen på eggene. Pass på så du ikke røren røren (ha!) for mye, den skal ikke bli seig (da blir kaken tung og kompakt, ikke liflig luftig). 
Ta av en tredjedel av røren, sikt kakaoen i denne tredjedelen og bland i sukkeret samt litt ekstra melk, slik at konsistensen på de to rørene blir den samme. 
Smør og strø en kakeform på 1 1/2 l, og legg først i en tredjedel lys røre, så den mørke røren og til slutt resten av den lyse røren. Trekk en gaffel i et sikk-sakk-mønster langs hele formen, pass på at gaffelen når helt til bunnen av formen. Glatt til toppen av kaken. 
Stek kaken i mellom 50 og 60 minutter, til det ikke henger igjen røre på kakenålen mer. Avkjøl kaken litt i formen før du hvelver den over på en rist.


2 kommentarer:

Laura og Christine sa...

Flot kage! Og sikke en masse fine opskrifter og billeder du har på bloggen, man kan virkelig blive inspireret!
Vi følger med i bloggen nu :-)

Venlig Hilsen
Laura og Christine
(www.twin-food.blogspot.com)

Siri sa...

Laura og Christine: Tusen takk for kjempehyggelig kommentar, bloggen deres er lekker!