onsdag 21. desember 2011

Hjemmelaget daim.


Det blir ingen jul uten daim. Eller, det blir jo det, men da er det noe som mangler. Noe seigt og godt som er fullt av sukker, men på merkelig vis ender opp med å smake mye mer sammensatt enn den gjengse karamell, og som man ikke trenger noe mer avansert enn kokesjokolade til å trekke med. Du kan selvfølgelig bruke nøyaktig den sjokoladen du vil (vær gæren og prøv melkesjokolade, for eksempel?), men her i huset er det noe med den storken og det grønne papiret ... Det blir ikke daim, og dermed ikke jul, uten.
I år feirer vi for kun andre gang i mitt liv ikke hos bestemor i nord, men i det som ser ut til å bli regnvåte Østfold. Jeg savner både bestemor og skikkelig snøvær, men siden jeg ikke kan gjøre noe med det siste, kan jeg i det minste rigge opp Skype på storskjerm og få bestemor i stua på julaften allikevel. Og så kan jeg bake. Bestemor på storskjerm og hjemmelaget daim, der har du vel det som for mange er i ferd med å bli moderne julefeiring i et nøtteskall: overdimensjonerte formater og hjemmesnekret prestasjonsangst innpakket i sølvpapir.
 
Men denne daimen trenger ingen være redd for (kanskje bortsett fra de på lavkarbo), for her er det smaken som teller, og den er sikret gjennom en uslåelig kombinasjon av mørk sirup, mørk kakao og mørk sjokolade, holdt i sjakk av skikkelig, gullgult smør og en kjapp karamellisering i stekepanna. Temperer sjokoladen til trekket om du vil, men be heller gjestene spise opp kjapt; da ser du aldri noe til det litt bleke utseendet smeltet sjokolade kan få etter litt for lenge i godteskåla, og du kan legge angsten til side og bare nyte. Sende daim i posten kan du også gjøre, dersom du òg syns du er litt for langt unna de du aller helst vil dele smaksprøver med.

Hjemmelaget daim
fra Norsk ukeblads store julebok
omtrent 30 daimbiter, avhengig av hvor store du lager dem

2 ss hvetemel
2 ts kakao
2 ss mørk sirup
2 ss smør
4 ss sukker
160 g kokesjokolade til trekking

Bland alle ingrediensene bortsett fra kokesjokoladen i en godt rengjort stekepanne. Kok i mellom fire og fem minutter på svak varme, rør hele tiden. Hell røren over på et stykke bakepapir, og bruk en silikonslikkepott til å bre den utover i ønsket tykkelse. Skjær så opp et rutemønster med kanten på slikkepotten, slik at du enkelt kan brekke daimen opp i biter når den er blitt kald (men du må være kjapp med opprutingen mens karamellen er varm, det er mye enklere å gjøre det mens den er myk enn etter at den har stivnet. Når bitene er vel avkjølt, dypper du dem i kokesjokolade som du har smeltet i vannbad. Vi syns det er enklest å bruke en sånn stekepannepinsett/-klype, for du må være rask ut og inn av sjokoladegryta, da daimbitene blir myke av den varme sjokoladen. Legg de sjokoladedyppede bitene tilbake på bakepapiret, og plasser hele brettet et kaldt sted natta over, slik at sjokoladen får stivnet. Kjøleskapet går bra hvis du har plass, men ellers gjør et kjølig soverom eller spiskammers jobben. Pakk bitene inn i aluminiumsfolie, eller noe mer fancy om du vil, og nyt. NB: Daimen blir seig, ikke hard som den du kjøper i butikken.7 kommentarer:

Martina sa...

Slenger meg på, bra blogg! Er fast leser og kommenterer innimellom, så gøy at du er dagens anbefaling!

God jul!

Elisesbakery sa...

De så gode ut,
Skal prøve meg på dem en dag :-DD

Siri sa...

Magne: Takk for det du!
Martina: Det er alltid koselig å lese kommentarene dine, takk for at du følger med på bloggen!
Elisesbakery: De kan anbefales, og er en fin forandring fra den "vanlige" julebaksten :)

lovelyliller.com sa...

Jeg har min egen oppskrift på daim! Ellers takk :D

Anonym sa...

finnes det en metode for å få de til å bli harde? hvor myke blir de egentlig? hmm.

Siri sa...

Anonym: de blir ikke så harde som kommersiell Daim. Hvis du foretrekker ordentlig hard daim, kunne du kanskje prøvd deg på knekk med sjokoladetrekk? Det kan nok ligne mer på butikkjøpt Daim i konsistensen :)

Anonym sa...

ah, okei. hehe nja, kanskje det! selv syns jeg knekk smaker litt mer brent enn noe annet, haha men brente mandler derimot er kjempegodt.

skal prøve denne oppskriften! de ser ihvertfall veldig gode ut. :D