onsdag 23. mai 2012

[bare britisk] Chicken tikka masala + naan med tomat.

Det sikreste stedet å treffe på en brite i Storbritannia, er på indisk restaurant.

[Digresjon: Navnet på indiske restauranter i Storbritannia gir en fascinerende innføring i alt indisk. Noen  isolerte eksempler her fra Cambridge: Kohinoor er en diger diamant, en annen nabolagsfavoritt er Moghul, et imperium i India fra 1500- til 1800-tallet, Ahar er en spesiell kaste, Maharajah en fyrstetittel. Min favoritt navnemessig er imidlertid The Gandhi. Jeg mener, hvorfor ikke? De informative navnene er ekstra underholdende fordi det er en kjent sak at de fleste indiske restauranter her på berget drives av bangladeshere, inkludert vår kjære Kohinoor. Digresjon slutt.]
Jeg tør påstå at du ikke har opplevd det virkelige Storbritannia uten å ha avlagt minst ett besøk hos et ekte curry house. Jeg skal prøve å illustrere fenomenet curry her på bloggen med klassisk chicken tikka masala i selskap med noen svært radikale naanbrød (opprinnelig navn: rød naan), men dette er bare toppen av isfjellet. Du finner en overraskende utfyllende oversikt over curry på engelske Wikipedia, og da er det særlig avsnittet om curry i Storbritannia som er gripende lesning, komplett med termliste og oppskrift på karripulver.

Mine antropologiske curry-undersøkelser strekker seg til restaurantbesøk, i hovedsak her i Cambridge og i London, og hjemmesnekrede forsøk på kjøkkenet, men jeg har lært såpass: Curry er like britisk som scones, og uansett hvor liten landsbyen du besøker er, kan du være sikker på at det ligger minst én indisk restaurant rundt hjørnet. Du er med andre ord aldri langt unna en glohet jalfrezi eller lun balti. Den mest britiske curry-retten er imidlertid chicken tikka masala, spesialtilpasset britiske ganer og med en ingrediensliste som, ukarakteristisk nok for mer autentisk indisk mat, inneholder både fløte og tomatpuré.
Tikka masala-oppskriften kommer fra den britiske institusjonen som er BBC, mens naan-brødet stammer fra Dan Lepard, en skikkelig kreativ, britisk baker med egen spalte i the Guardian. Jeg hadde en rimelig skeptisk grimase i fjeset da jeg helte en hel boks hakkede tomater oppi brøddeigen, men! som så mange ganger før, måtte jeg pent innse at å leve farlig slett ikke trenger å være synonymt med å mislykkes. Man må bare tåle et noe elevert blodtrykk. Og noen fadeser.
Naan med tomat
seks ganske store naanbrød
Det er verdt å merke seg at disse naanbrødene blir tyngre og tjukkere enn "vanlig" naan. Men det betyr bare én ting: De egner seg enda bedre til å fange opp gode sauser med. Frykt ikke, med andre ord.

400 g hvetemel, pluss litt ekstra til utbaking
100 g sammalt hvetemel
1 1/2 ts tørrgjær
1 ts sukker
1 ts salt
1 ss hakkede, friske korianderblader (eller tandooripuré)
en boks hakkede tomater (400 g)
50 ml yogurt naturell
50 ml solsikkeolje
2 fedd hvitløk, presset i hvitløkspresse
spisskummenfrø, svartkummen eller fenikkelfrø (jeg brukte svartkummen, to teskjeer)

Bland meltypene i en bakebolle, og rør inn gjær, sukker og salt. Tilsett korianderblader eller tandooripuré, hakkede tomater og yogurt, og bland til en klissete deig (tilsett ekstra mel eller litt vann hvis nødvendig). La deigen hvile i bollen i 10 minutter. Ha litt olje på bakebordet, ta deigen ut og elt i 10 sekunder. La den hvile 10 minutter til, og gjenta denne prosessen to ganger til, før du til slutt lar deigen heve i 90 minutter. Imens lager du hvitløksoljen ved å blande solsikkeolje, presset hvitløk og frø av eget ønske i en liten bolle.

Ha godt med mel på bakebordet, og del deigen i seks emner. Form dem til flate, tåreformede leiver, og varm opp en tørr stekepanne på komfyren. Når panna er varm, hiver du en leiv oppi, og lar den steke ett minutt. Drypp et par teskjeer hvitløksolje på leiven, vent til den er blitt lettere oppblåst, og snu deretter leiven med oljesiden ned. Stek til denne siden er pent brunet, og snu deretter leiven tilbake og stek videre i ett minutt, til naanbrødet er gjennomstekt. Hold ferdigstekte naanbrød varme i ovnen mens du steker resten. 

Chicken tikka masala
fire porsjoner
inspirert av oppskrift fra BBC GoodFood

Chicken tikka masala er litt som spagetti med kjøttsaus i Norge: sannsynligvis milevis unna hva en ekte inder/italiener ville ha funnet på (mammas spagetti og kjøttsaus, for eksempel, inneholder rømme), men det er ingen grunn til å sky slike hybrider for det. Mammas spagetti og kjøttsaus er for eksempel min absolutte livrett.

4 ss solsikkeolje
25 g smør
4 løk, grovt hakket
6 ss tikka masala-puré (se oppskrift nedenfor)
2 røde paprikaer, renset for frø og skåret i store biter
8 kyllinglår eller -bryst uten bein (omtrent 600 g), skåret i små terninger
2 bokser hakkede tomater
4 ss tomatpuré
2 til 3 ss mango-chutney
150 ml fløte
150 ml yogurt naturell
en bunt frisk koriander, hakket

Smelt olje og smør i en stor kasserolle eller gryte med lokk, og fres løken i omtrent 20 minutter, til den er myk og gyllen. Tilsett tikka masala-puré og paprika, og fres videre i 5 minutter. Ha så oppi kylling og stek i 2 minutter før du tilsetter hakkede tomater, tomatpuré og 200 ml vann. Legg på lokk, og la det hele småkoke i 15 minutter, til kyllingen er gjennomstekt. Dersom du liker en litt tjukkere konsistens, kan du fjerne lokket de siste fem minuttene. Tilsett så mango-chutney, fløte og yogurt, og la det putre til det er gjennomvarmt. Klipp oppi friske korianderblader, og server med basmatiris og tomat-naan.

Tikka masala-puré
nok til kyllingoppskriften ovenfor

5 fedd hvitløk
1 stor bit ingefærrot, skåret i mindre biter
1 rød chili, renset for frø og skåret i mindre biter
2 ts malt spisskummen
2 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
1 ts paprika
1 ts garam masala
4 kardemommekjerner, kun frøene

Kjør alt i en kjøkkenmaskin til du har en jevn masse. Spe med litt olje eller vann hvis nødvendig (jeg gjorde ikke det). Blandingen kan fryses, og står seg i kjøleskap én uke.Ingen kommentarer: