mandag 15. april 2013

Svinekoteletter med senneps- og fløtesaus.

Både svinekoteletten og fløtesausen hører vel strengt tatt en annen årstid til - årstiden da man ikke trenger å bekymre seg for bikinisesong og flate mager. Jeg prøver meg med et blogginnlegg allikevel, fordi jeg akkurat hadde en helt ypperlig middag. Helt uten stress, med den perfekte, kremete sausen som ikke er kjedelig, fordi den er proppet full av ikke bare én, men to typer sennep. Og også en legemsdel fra min nyeste vinduspynt:
Salvie lærte jeg meg å bruke til svin mens jeg bodde i England, der kombinasjonen svin, eple og salvie er en klassiker, som jeg lover å ta for meg på bloggen en dag til høsten. Det er nemlig en høstmiddag på alle vis - halve poenget er å lage den med et eple som kommer omtrent rett fra treet og en gris som kommer rett fra sommerferie og har spist nøtter og andre gode saker. Men her figurerer koteletter fra en vintergris, og da sømmer det seg med en siste-rest-av-vinter-saus, flust med sennep og gjerne en klunk med noe fra en nedstøvet flaske innerst i skapet. Der bikinien for øvrig også gjemmer seg. Den sesongen får heller vente. 

Jeg tok den forresten i Australia.
Da kan jeg med andre ord bruke resten av året på smørstekte koteletter og fløtesauser - en uventet bonus.
 Jeg bare tuller - det blir vel med den ene fløtesausen. Denne uken.

Svinekoteletter med senneps- og fløtesaus
2 porsjoner
Dette blir ganske mye saus - da har du litt til overs som kan fryses. Når sausen er kald, putter du den bare i en frysepose eller plastboks og hiver den i fryseren. Husk å merke beholderen med hva den inneholder - jeg finner hele tiden mystiske pakker i fryseren som ikke avslører hva innholdet består av før jeg vel har tint dem, og da var de ikke nødvendigvis akkurat det jeg hadde håpet eller satset penger på ...

25 g smør
1 ss olivenolje
salt og pepper
2 svinekoteletter
2 fedd hvitløk, most med den flate siden av en kniv
2,5 dl hønse- eller svinebuljong
1,5 dl kremfløte
1 kvast salvie
1 1/2 ss grov sennep
1 1/2 ss Dijon-sennep
en klunk med konjakk, whisky eller calvados (valgfritt)

Varm smør og olje over middels sterk varme i en stekepanne. Gni inn kotelettene med salt og pepper, og når fettet i pannen skummer, har du i kotelettene og hvitløksfeddene. Brun kotelettene på begge sider, og stek dem så videre til de er gjennomstekt. Snu dem én gang.
Fisk kotelettene ut av panna og legg dem på en tallerken som du dekker med aluminiumsfolie. Hell bort mesteparten av fettet i panna, men ikke alt. Plasser panna på den varme plata igjen, og ha oppi buljongen. La det putre i vei til buljongen har kokt litt inn, og tilsett så fløte og salvie. Kok videre noen minutter, og tilsett så sennepene og den valgfrie klunken. Smak til sausen, den skal være ganske sterk på sennepssmak. Server sausen til kotelettene, jeg spiste en rødbetesalat ved siden av. Poteter eller langkornet kokt ris er heller ikke feil her.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Liker bloggen din så godt jeg, så jeg blir alltid så glad når jeg ser et nytt innlegg fra deg!

Jeg elsker salvie-og jeg lager en saus med fløte og gorgonzola+ salvie, som jeg har til stekt kylling og pasta...
Heller ikke bikinivennlig, men en gang i blant går det jo ;)

Kine sa...

Gleder meg til høsten og salvie-svin-eple-oppskrift :)

Siri sa...

Lisa: Absolutt! Sausen din høres veldig god ut, blåmuggost er alltid et gledelig innslag! Tusen takk for hyggelig kommentar :)
Kine: Det gjør jeg også!