lørdag 23. november 2013

Havregrøt med banan, kanel og ristet kruskakli.

Velkommen til del to av den noe nisjepregede serien "Mat du kan lage med én hånd". Dagens rett: Luksushavregrøt for late helgemorgener. Hvorfor: se bildet.
Dette var utsikten over kanten av kaffekoppen i morges, og før man da begynner prosessen (for det er en prosess når du kun har én hånd til hjelp) med å kle på seg ca. syv lag med klær, var det dags for en kraftfrokost. Banan, havregryn og kruskakli bidrar til at selv de mest kraftløse kan ta fatt på julegavehandelen, eventuelt unngåelsen av denne. Også smaker denne grøten knakende godt, og er (bonus!) uten tilsatt sukker. Det får man jo nok av sånn ellers i ukene som kommer; på jobben har det allerede kommet opp et pepperkakehus hvis overflate måler omtrent 1x2 meter. Bare sånn for å illustrere poenget.
 Det er verdt å hoppe over de lettkokte havregrynene her, og heller satse på det som visst ofte kalles "originale" havregryn - grøten får en helt annen, mye mer tilfredsstillende konsistens, og du får faktisk bruk for tyggemuskulaturen.
Trikset med å riste noen spiseskjeer kli og ha i grøten er genialt: Det tilfører en ekstra, litt nøtteaktig smak og er gjort på null komma svisj (et fantastisk kvasi-onomatopoetisk uttrykk!). Jeg tror faktisk denne grøten kan overbevise selv visse grøthatere. Jeg skal ikke nevne navn, men det begynner på Brrrr og slutter på -endan.

Havregrøt med banan, kanel og ristet kruskakli
2 porsjoner

100 g havregryn
3,5 dl melk
havsalt
2 ss kruska- eller havrekli
en klype kanel, pluss ekstra til servering
1 ss valmuefrø
1 godt moden banan, skåret i tynne skiver

Ha havregryn, melk og en liten klype havsalt i en liten kasserolle. Kok opp på middels varme, og rør ofte så grøten ikke svir seg i bunnen. La grøten putre til havregrynene er møre, det tar i underkant av 10 minutter. Mens grøten putrer, har du kli i en ren, tørr stekepanne og rister det til det blir en anelse mørkere i fargen. Når grøten er ferdig, rører du inn ristet kli, mesteparten av bananskivene, kanel og valmuefrø. Fordel grøten mellom to boller og pynt med de siste bananskivene. Server grøten rykende varm.


5 kommentarer:

ninabakke sa...

Havregryn er veldig godt :)

Spiser det med bær, og f.eks mandelmelk

Ingerid sa...

For et godt tips til frokosten! Havregrøt med det lille ekstra :) God bedring!

Cathrine B sa...

Fin vri på havregrøten! Skal prøve denne varianten en dag:)

Martina sa...

Høres godt ut! Er forøvrig først nå jeg er blitt gjort klar over at det slett ikke heter krus- kakli, som jeg alltid har hatt det for meg..jaja. Takk for det!

Siri sa...

ninabakke: Mandelmelk høres så godt ut, men har ikke fått somlet meg til å kjøpe en kartong med det enda - må rettes opp i!
Ingerid: Detløfter hele grøtmåltidet et hakk, ja :)
Cathrine B: Gjør det! Kan varmt anbefales :)
Martina: Hehe, krus-kakli høres unektelig litt ekstra morsomt ut!