torsdag 30. januar 2014

Flerfarget appelsinsalat med vaniljesirup.

Bortsett fra forrige ukes muffins, har det ikke kommet så mye som en cupcake ut av stekeovnen her i huset. Jeg er sikkert ikke den eneste som behøver en liten kake- og dessertpause etter julefeiringen, ikke så mye på grunn av slankehysteri, men rett og slett fordi det plutselig blir mer spennende å fokusere på langkokte gryteretter og noe kortere skiturer, og mindre fristende å by på søte saker alle takker nei til fordi de skal gå ned tre kilo før måneden er over.
Nå er måneden snart over, og ikke vet jeg med kiloene, men noe som går unna her i huset er appelsiner. Som kjent er de på sitt beste akkurat nå, og hadde jeg fortsatt bodd i Cambridge hadde jeg antagelig stukket innom markedet, kjøpt Seville-appelsiner og kokt marmelade. Nå som jeg bor i Norge, der marmeladetradisjonen er mindre og Seville-appelsiner glimrer med sitt fravær, har det gått i salat, som dere kanskje har lagt merke til. 
Dette er imidlertid en dessertsalat, der "dressingen" er en fantastisk vakker, gyllen vaniljesirup og det ikke er et grønt blad i sikte. Denne retten handler om alt det beste med sitrus: Fargene, saftigheten og det evige pirket med å få bort den bitre, hvite membranen innenfor skallet. Finn med andre ord fram servietter, og en skarp kniv.
Noe kremete smaker godt til all syrligheten, jeg har i det siste laget mye hjemmelagd yogurt, en svært enkel prosess der du koker opp en liter helmelk, tar den av platen og lar den avkjøles til den er varm i stedet for kokende, rører inn seks spiseskjeer yogurt naturell og har på en lufttett boks som du setter på badegulvet noen timer eller natten over. Vips, så har du en liter tjukk yogurt. Gidder du ikke å være så innmari hippie, er gresk yogurt eller creme fraiche ypperlig også. Når jeg tenker etter, kunne en kule vaniljeis også skli lett inn på denne tallerkenen.
Valget er, som alltid, ditt.

Flerfarget appelsinsalat med vaniljesirup
to dessertporsjoner

1/2 dl demerarasukker
1/4 vaniljestang
saft av 1/4 sitron
1/4 dl vann
1 appelsin
1 blodappelsin

Ha sukker, vann, sitronsaft og vaniljestang i en liten kjele, og kok opp. Kok en kort stund (fem minutter omtrent) og ta så kjelen av platen og sirupen avkjøles ti minutter. Imens skreller du appelsinen og blodappelsin og skjærer bort alt av den hvite membranen (den gir en bitter smak). Skjær de skrellede fruktene i tynne skiver, og dander enten alt på ett fat eller fordel mellom to. Hell over den avkjølte sirupen og sett fatet i kjøleskapet til avkjøling minst en time, men det kan stå lenger. Server med noe kremete til, som yogurt eller creme fraiche.


Ingen kommentarer: