fredag 14. mai 2010

Bønnegryte med tomat, fetaost og seiersløkpesto.


For noen uker (eller begynner det å bli måneder?) siden fikk jeg en hyggelig overraskelse i posten: Et glass seiersløkpesto fra Elise, som blogger om mat på vaffelhjerte.com.

Seiersløk, sier du? Du kan lese mer om denne kulturplanten her (inkludert tips om hvordan du dyrker den selv). Jeg leste og lurte på hva jeg skulle bruke denne vakre, grønne sausen til. Pasta er jo et åpenbart valg, men jeg syntes liksom at til en spesiell pesto krevdes en spesiell rett.

Derfor fant seiersløken veien til denne vegetariske gryten, en skikkelig smaksrik kombinasjon av hvite bønner, tomatsaus med chilikikk og dagsfersk bladbete fra grønnsaksmarkedet her i Cambridge. Like god til lunsj som til middag, og kjøper du vegetarisk fetaost (f.eks. fra Arla) er denne gryten et mettende måltid for vegetarianske venner også.

Bønnegryte med tomat, fetaost og seiersløkpesto
Inspirert av 101 Cookbooks

225 g tørkede hvite bønner, lagt i bløt natta over
2 ss olivenolje
2 store klyper chiliflak
2 klyper salt
ett stort hvitløksfedd, hakket
400 g hakkede tomater
1 ss oregano, hakket
ca. 1 ts tørket chipotle-chili (originaloppskriften inneholder 1 1/2 ss av laken som denne chilien oppbevares i, jeg hadde kun den lufttørkede varianten og finhakket den i stedet)
en neve bladbete, uten stilk, grovhakket
ca. 150 g fetaost
en neve grove brødsmuler, ristet med 1 ss olivenolje i en stekepanne
seiersløkpesto eller annen pesto, etter smak
Ha bønnene i en kjele og tilsett rikelig med vann. Kok opp og la det hele putre til bønnene er møre (mine tok ca. 50 minutter, det kan variere helt opptil 2 timer). Salt bønnene mens de fremdeles er i kokevannet, bruk ca. 1 ss salt. La dem bli i kokevannet ca. 10 minutter før du lar dem renne av.
Mens bønnene koker lager du tomatsausen. Ha olivenolje, chiliflak, salt og hvitløk i en liten kasserolle og fres i 45 sekunder. Tilsett hakkede tomater og oregano, og la det hele koke forsiktig opp. Ta sausen av platen og tilsett chilien. Smak om du syns sausen er passe sterk, du kan tilsette mer chipotle-chili hvis du liker en krydret opplevelse. Forvarm ovnen til 220 grader, bland bønnene med tomatsaus og bladbete i en ildfast form. Strø over fetaosten, og stek i ca. 40 minutter til osten er pent brunet. La gryten stå i 10 minutter før du strør over brødraspet. Topp det hele med seiersløkpesto rett før servering.

Ingen kommentarer: