tirsdag 24. august 2010

Smuldrepai med plommer.


Åh, plommer.
Hva med en plommehaiku?
Middag med venner
smuler er tingen
steinene i søpla
Smuldrepai med plommer
fra Sarah Raven's Garden Cookbook
4 til 6 porsjoner

Målene ser litt rare ut fordi jeg halverte den opprinnelige oppskriften, som var til 8 personer. Dette blir en generøs mengde dessert til fire, men som nevnt lenger ned, egner rester seg ypperlig til frokost!

1 kg plommer
saft og revet skall av en halv sitron
sukker etter smak
62,5 g mel
75 g hasselnøtter, grovhakket og ristet
12,5 g havregryn
62,5 g smør, avkjølt, skåret i biter
37,5 g brunt sukker
25 g demerarasukker
1 ts kanel

Skyll plommene, del dem i to og ta ut steinen. Ha dem i en ildfast form. Strø over sitronskallet og skvis over saften. Tilsett sukker hvis du mener frukten ikke er søt nok (jeg tilsatte intet sukker, og var veldig fornøyd med resultatet). Forvarm ovnen til 170 grader.

Lag smuldrelokket ved å blande mel, hasselnøtter, havregryn, smør, begge sukkertypene og kanel kjapt i en kjøkkenmaskin til du får klumper på størrelse med store brødsmuler (jeg har ingen kjøkkenmaskin, brukte stavmikseren med hakkeskaftet (i mangel av et bedre ord ...), det gikk helt fint. Antakelig får du et litt "luftigere" resultat med kjøkkenmaskin). Smuldreblandingen kan stå i kjøleskapet i flere timer, til du trenger den.

Stek smuldrepaien i ca. en halv time, til smuldrelokket er gyllent. Kan serveres med is, pisket krem eller min favoritt, yogurt naturell. Om mulig enda bedre neste dag til frokost!

Ingen kommentarer: