tirsdag 14. september 2010

Tomatfocaccia + hjemmelaget timiantapenade.

Noen av mine favorittmåltider er de som er mange små måltider i ett. Litt som tapas, men ikke nødvendigvis spanskinspirert. Utgangspunktet jeg liker best, er godt brød. Har man godt brød, har man reddet middagen.
Brendan er til stadighet overrasket når jeg har bakt brød (igjen). For meg er det små gledesstunder, litt som en slags terapi, der jeg får ut aggresjon når jeg elter, og deretter skaper et positivt resultat; noe så velduftende og innbydende at det skal være umulig å si nei takk. Mestring, rett og slett. Og skaping av positive hvetevibber.
Dette er nøyaktig et slikt terapibrød: Focaccia som tar hele dagen å lage, som kanskje ser merkelig ut til å begynne med, men så tar du det ut av ovnen, lar det avkjøles mens du smeller sammen en tapenade til å smøre på det, og så, min venn, så har du oppnådd noe som er verdt en regntung dags arbeid (hva annet var det å gjøre?). Dette brødet er seigt, saftig og fullt av olivenolje, med små pang av søtladne tomater og aromatisk rosmarin. Timiantapenaden er det perfekte følget, salt og passe smørbart (også så mye sunnere enn smør!). Legger du til en litt kraftig salat, kanskje med et bløtkokt egg eller litt strimlet kylling  på toppen, har du et måltid som ikke er til å kimse ad.

Tomatfocaccia
fra Sarah Raven's Garden Cookbook

1 ts tørrgjær
300 ml lunkent vann
1 ts havsalt, pluss ekstra til strøing
400 g hvetemel
8 ss olivenolje
20 hele cherrytomater
1 ts rosmarinnåler

Bland ut gjæren i vannet, tilsett salt og mel og bland til en jevn deig. Den skal være ganske løs. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i 35 til 45 minutter, til dobbel størrelse. Tilsett så 2 ss olivenolje, og vend denne i deigen. Dekk til bollen igjen, og la heve til dobbel størrelse igjen. Gjenta denne prosessen to ganger. Når deigen har hevet for fjerde gang, trykker du den ut i en liten langpanne (ca. 35 x 20 cm) kledt med bakepapir. Deigen skal være ca. 2 cm tykk, så trykk den godt ut til kanten av langpannen. Dekk med klede, og la deigen heve en time, til den er dobbelt så stor og små bobler har begynt å dukke opp på overflaten. Forvarm ovnen til 200 grader. Spre cherrytomatene og rosmarinen over focacciaen, strø over litt mer havsalt og stek så brødet til det er gyllent (Sarah Raven gir ingen tidsanvisning, men min focaccia tok ca. 35 minutter). La det avkjøles i langpannen en halv time, og flytt det deretter over på rist for å avkjøles helt.

Timiantapenade
fra samme bok
 
250 g svarte oliven
liten bunt timian
50 g ansjosfileter i olje, godt avrent
1 eller 2 fedd hvitløk
25 g kapers
olivenolje

Fjern timianbladene fra stilken, og ta ut steinene i olivenene. Ha alle ingrediensene i en blender (jeg brukte, som det går fram av bildet, "minikjøkkenmaskinen" til stavmikseren) og kjør noen minutter. Ha i nok olivenolje til at du får en tjukk, smørbar blanding. Ha på et lite, sterilt glass og sett på lokk. Tapenaden holder seg i kjøleskapet i opptil tre måneder.

Ingen kommentarer: