torsdag 10. november 2011

Sukkerkavringer [Stinas kavringer].

Innimellom liker jeg å sette meg fore prosjekter som jeg vet kommer til å ta tid, men som jeg velger å ha troen på er verdt strevet. Korsstingsbroderi er et slikt prosjekt, kjærleik et annet. (Hoho.) Et tredje er kavringer.

Dette var mine aller første selvbakte kavringer, tidligere har jeg både spist bestemor sine og Wasa sine, og disse er helt ulike begge typene. Bestemor baker store, bolleliknende kavringer uten avanserte smakstilsetninger. Wasa baker, øh, industrielle kavringer, som passer greit når du for eksempel har lyst på tilslørte bondepiker.

Dette er minikavringer, ikke større enn en gammel femkroning, men med såpass mye smak at man kan tro man tar tatt en bit av noe mye mer sofistikert enn en tørr kjeks. Til britiske venner har jeg beskrevet dem som Norges svar på biscotti, og teknisk sett er det jo det de er; stekt to ganger som de jo er, først i kuleform og deretter delt i to. Har du aldri bakt kavringer før, kan jeg ikke få anbefalt denne oppskriften og akkurat disse kavringene nok. Og hvis du synes 140 kavringer høres mye ut, kan jeg love deg at det ikke gjør noenting, de får nemlig ben å gå på. Det skal godt gjøres å spise bare én.
Kardemommesmaken er ikke kun et hint, men mer som et faktum. Du må like kardemomme, men hvem gjør ikke det? Og lukten mens du rister kavringene, den burde man egentlig også kunne putte i en boks og nyte av fra tid til annen, akkurat som kavringene selv.
Oppskriften er hentet fra den eminente boken Enklare brød (min første nynorske kokebok!). Forfatteren, Martin Johansson, forklarer at dette er bestemoren Stinas kavringoppskrift, derav navnet på kavringene. Martin har dessverre lagt ned sin like eminente blogg, Pain de Martin, men blaing i arkivene der er fortsatt en super kilde til brødrelatert inspirasjon. Jeg har delt en av oppskriftene fra bloggen hans tidligere, nemlig de syrlige, grove frokostrundstykkene med sesamfrø.

Sukkerkavringer [Stinas kavringer]
fra Enklare brød av Martin Johansson
ca. 140 kavringer

1 ts kardemommefrø (jeg brukte cirka 6 belger)
100 g smør
300 g hvetemel
100 g lettmelk eller skummetmelk
75 g strøsukker
7 g bakepulver
1 egg

Knus kardemommen i en morter eller med et kjevle (min metode, da jeg sjokkerende nok ikke eier en morter). Bruk en ostehøvel til å skjære smøret i skiver, ha dem i en bakebolle med kardemommen og tilsett deretter resten av ingrediensene. Bruk hendene og bland sammen til en deig. Forvarm ovnen til 200 grader, finn fram en bakeplate som du dekker med bakepapir. Rull små boller (på samme måte som du ruller kjøttboller), litt større enn en klinkekule. Plasser dem på brettet, og når det er fullt putter du det i ovnen og steker kavringene i mellom fem og ti minutter. De skal kun få litt farge, da de jo skal ristes etterpå. Fyll på brettet med nye deigkuler og fortsett slik til du har brukt opp all deigen. Del kavringene med en gaffel mens de fremdeles er varme, ellers kan de bli harde og vanskelige å dele. Senk ovnsvarmen til 150 grader og rist de delte kavringene høyt oppe i ovnen i omtrent 20 minutter, til de har blitt pent gyldne og sprø. Putt i en kakeboks. Be til kavringfest.



4 kommentarer:

andrea sa...

De så sykt gode ut!

Siri sa...

De er kjempegode! (Delvis fordi de er utrolig sprø :))

May-Linn sa...

Hvor lenge holder slike kavringer seg i en lukket boks?

Siri sa...

May-Linn: Mine forsvant veldig fort, så jeg fikk ikke testet å oppbevare dem over lengre tid, men tørre kaker står seg som regel godt i tett boks et par uker. Det eneste som kan skje, er at de mister noe av sprøheten. Håper det hjelper!