mandag 6. februar 2012

Kålrot-frites.

Min ivrige lesning av amerikanske matblogger har gitt meg et visst innblikk i hvordan det kulinariske året ser ut over dammen. 4. juli er selvsagt nasjonaldagen deres (akkompagnert av grillmat og kaker bakt med sjenerøse mengder rød og blå konditorfarge), så følger Labor Day i september (gjerne i samband med en variasjon over temaet piknik), Thanksgiving i november og hannukah og julefeiring (kalkun! kalkun!) i desember, og så, i begynnelsen av februar, er det plutselig fritt fram for osteladde og friterte matvarer av diverse sort, ølflaskene dukker opp på ellers så alkoholfrie hjemmesider og referanser til tilsynelatende tilfeldige arter fra dyreriket melder sin ankomst (Go Hawks! Go Tigers! Go Badgers! osv.). Da er det Super Bowl.
Min eneste Super Bowl-relaterte referanse er et vagt minne om Janet Jacksons pupp på TV. Akkurat dette minnet dukket forunderlig nok opp da jeg sto på kjøkkenet og tilberedte disse non-pommes-frites, som vi vel kan kalle kålrotstaver på godt norsk. De så så amerikanske ut der de lå, tilsynelatende sunne, men med et godt trekk av revet parmesan og olivenolje, servert på kjøkkenpapir og med litt ketsjup og øl i bakhånd. (Ketsjup er ikke avgjørende her, forresten. Et godt strø med havsalt er imidlertid the bomb. Som de sier.) 

Kålroten er en beskjeden grønnsak, men den gyllengule fargen den får etter en omgang i ovnen, er nærmest overdådig. Rå kålrot innbyr ikke til fest; ovnsbakt kålrot med rosmarin og parmesan innbyr til en runde på dansegulvet. Eller en kveld foran TV'n.


Kålrot-frites, kålrotstaver eller non-pommes-frites
fra et løst klipp sakset fra en ubestemt utgave av Olive
snacks for to sultne ølhunder, enkel å doble

1 kålrot
1 ss olivenolje
1 ss hakkede rosmarinnåler
40 g + 1 ss revet parmesan
to fedd hvitløk, skrelt og most
litt smør, skåret i små terninger
havsalt og pepper

Forvarm ovnen til 220 grader. Skrell og skjær kålroten i staver, omtrent i pommes-frites-størrelse. Ha dem i en stor, ildfast form, og tilsett olje, 40 g revet parmesan, rosmarin, havsalt og pepper. Bland godt, hiv oppi hvitløksfeddene, fordel smørterningene over og strø den siste spiseskjeen med parmesan over det hele til slutt. Stek i 35 minutter totalt; snu stavene etter halvgått tid. Nytes nystekte, gjerne med et ekstra strø havsalt på.

4 kommentarer:

Cathrine Møller Øyen sa...

WOW; WOW!
De så utrolig gode ut!!
MÅÅÅ prøves. Takk for tips.

Siri sa...

Cathrine: De er skikkelig gode! Jeg tror det er kombinasjonen søt kålrot / salt ost som gjør dem så avhengighetsskapende :)

Caroline sa...

For en utrolig nydelig og ikke minst spennende idé! Nå skal jeg innrømme at jeg synes rå kålrot er supergodt, men du har rett det innbyr ikke til fest. Dette skal testes ut. Takk som deler!

Siri sa...

Caroline: Bare hyggelig, selv takk for koselig kommentar! Fortell hvordan det gikk, jeg har på følelsen at du kommer til å like dem.