torsdag 1. mars 2012

Couscoussalat med varmrøkt laks og brokkolini.

Når Brendan jobber nattskift på sykehuset, som han gjør denne uken, blir rytmen i hverdagene alltid litt hakkete. Jeg ser ham maks to timer om dagen, i tidsrommet fra jeg kommer hjem fra jobb til han drar på jobb, som regel rundt klokka sju på kvelden. Om morgenen er jeg dratt på jobb når han kommer hjem, og så sover han til jeg kommer tilbake fra jobb i fem-tiden. Siden de to timene er alt vi ser av hverandre, prøver vi å gjøre dem til kvalitetstid, og da vil jeg helst ikke stå på kjøkkenet og røre i sauser eller hakke grønnsaker når vi heller kan gjøre romantiske ting som å planlegge ferie til Frankrike (ja!) og betale regninger (sukk!). Slike uker setter jeg stor pris på salater som denne.
Den serveres ved romtemperatur og krever kun en kjapp forvelling av brokkolinien og koking av vann til couscousen, og hakkingen av grønnsaker er redusert til et minimum. Du trenger til og med ikke å hakke hvitløken; det er det man kaller tidsbesparende. 
Det beste med slike salater (jeg har laget en rødbetevariant tidligere) er at hver munnfull har forskjellige konsistenser og smaker. Du vet ikke hva du får, det er russisk rulett i salatform, men russisk rulett med et garantert lykkelig og smakfullt utfall. Den enkle yogurtdressingen (som du ikke engang trenger å blande sammen før du har den i grynene!) gjør utrolig mye ut av seg, det samme gjør spisskummenfrøene som du rister noen sekunder i samme panne som du rister frøene og hasselnøttene i. Laksen trenger ingen varmebehandling, siden den er røkt, og ruccolaen er jo også klar til spising (du kan godt bruke spinat eller friséesalat i stedet). Det viktigste her er at du bruker en skikkelig stor bolle: Dette er en plasskrevende salat, men den metter mange og står seg ypperlig til lunsj dagen derpå. Enten du spiser lunsj midt på dagen eller midt på natten.

Couscoussalat med varmrøkt laks og brokkolini
4 porsjoner, minst

50 g hasselnøtter
50 g solsikkekjerner eller gresskarkjerner, eller en blanding
1 ss spisskummenfrø
200 til 250 g brokkolini, skåret i biter
150 til 200 g couscous
saft og revet skall av en økologisk sitron
3 fedd hvitløk, revet
2 ss yogurt naturell
extra-virgin olivenolje
150 til 200 g ruccola, vasket
300 til 400 g varmrøkt laks, i flak/biter

Rist hasselnøttene i en tørr stekepanne, til skallet begynner å løsne og det dufter godt og nøtteaktig (dette tar noen minutter). Sett dem til side, og rist deretter solsikke- og/eller gresskarkjernene sammen med spisskummenfrøene i samme panne. Bland med hasselnøttene. Forvell brokkolinien i kokende vann i noen minutter, til den er blitt friskt grønn. Imens har du couscousen i en skikkelig stor bolle (jeg bruker brødbakebollen min), heller nok kokende vann over til at det dekker grynene, og strekker plastfolie over bollen. La couscousen stå i fem minutter, og bruk deretter en gaffel til å gjøre den luftig. Rør inn sitronsaften og -skallet, de revne hvitløksfeddene, yogurt naturell, en klunk olivenolje, salt og pepper, og bland godt. Tilsett så de ristede nøttene og frøene, og vend deretter forsiktig inn brokkolini, ruccola og laks. Server.

2 kommentarer:

asksmommy sa...

Fant deg og denne via vg, og denne salaten skal prøves :)

Siri sa...

asksmommy: Så hyggelig, du får fortelle hvordan resultatet ble! :)