tirsdag 18. oktober 2011

Salat med rødbeter og fetaost.


En av de viktigste forskjellene mellom Norge og Storbritannia for en matglad mons som meg, opprinner i lunsjpausen. For her er det ikke en matpapir i sikte, ikke et mellomleggspapir å skue: Her spiser du ett av to, trekantet sandwich kjøpt på super'n (gjerne med en liten pose potetgull til, for, øh, smakens skyld) eller varm lunsj som gjerne består av gårsdagens middagsrester. Valget mellom de to er enkelt; jeg er faktisk ikke så rent lite stolt av at jeg ennå ikke har bukket under og kjøpt triangelformet lunsj. Det skumleste med den britiske sandwichen er i grunnen at dersom den ikke hadde hatt en innholdsbeskrivelse på forsiden, må du ha vært synsk for å kunne avgjøre hva som befinner seg, luskende, blant de to anemiske brødskivene. Men! Når man først befinner seg på de britiske øyer, først ikke har noen middagsrester igjen, og ikke ønsker seg brød og potetgull i uhellig forening, da lager man en Lunsjsalat.
En Lunsjsalat inneholder sjelden salat. I betydningen salatblader, vel og merke, så som lollo, rapid, hjerte og det som verre er. Men tar man bort (salat)bladet fra munnen, er det så mye annet godt man kan pøse på med! Også ost, da. Gleden ved å finne små biter av skikkelig god ost i en ellers kjernesunn bolle salat, er litt som å ta seg noen glass rødvin en mandagskveld: litt syndig, men på den aller beste måten.
Dagens salat benytter seg av en av sesongens mest utadvendte grønnsaker, rødbeten. Ikke redd for å rope (høyt!) om sin tilstedeværelse, og heller ikke alles favoritt (jeg må ærlig innrømme at jeg har lært meg på den), men rødbeten er noe av det vakreste du kan sette på spisebordet i høstmørket. Eller putte i matboksen, og føle deg overlegen ethvert trekantet smørbrød.

Salat med rødbeter og fetaost
fra Jamie Magazine nr. 21
4 porsjoner

200 g couscous
saften av 1 eller 2 sitroner
extra virgin olivenolje
100 g valnøtter, tørristet i stekepanna
80 g frø, diverse typer (jeg brukte valmue- og sesamfrø + solsikke- og gresskarkjerner)
en liten bunt flatbladet persille, hakket
en liten bunt mynte, hakket (jeg brukte basilikum, da det var det som levde i hagen)
250 g kokte rødbeter, i biter
100 g feta

Ha couscousen i en bolle og hell over kokende vann slik at det dekker grynene. La stå til den er ferdig, ca. 10  minutter. Lag en dressing av sitronsaft, olivenolje, salt og pepper. Gjør couscousen luftig ved å røre i den med en gaffel, og tilsett deretter valnøtter, frø og urter. Hell over dressingen og bland forsiktig inn rødbeten. Jo mer hardhendt du er, jo mer knallfarget blir salaten. Smuldre fetaosten over salaten, og ringle over litt ekstra olivenolje. Står seg fint i kjøleskapet, vi er nå på dag 2.

1 kommentar:

Astrid sa...

Mannen kjøpte en pose rødbeter nylig - tror de må brukes i en slik salat gitt! Takk for tipset.