tirsdag 16. oktober 2012

Halvgrove flatbrød med rosmarin og chiliflak.

 Jeg skal på flatbrødkurs! Et løfte jeg gav meg selv i januar, er i ferd med å bli oppfylt (rutekjevle står øverst på ønskelisten til jul), og fram mot jul blir det opptil flere treningsmuligheter på kunsten som på godt norsk kalles takkebakst. Først blir det altså proffkurs, men så, i desember, kommer selve ildprøven, for da skal jeg reise nordover og hjelpe bestemor med årets julebakst. Det er ingen overdrivelse å si at her er det ei som gleder seg!

Men før den tid, er det jo høst. Det regner, det er veldig ofte en gryte av noe slag på middagsbordet. Pølsegryte, fårikål, finnbiff, gresskargryte ... Ingrediensene forandrer seg, men premisset er det samme: Enkel mat, lite oppvask, varme i sjelen. Men hva med tilbehøret? Hva serverer du til gryter som egentlig er alt-i-ett? I dag velger jeg meg flatbrød.

Men dette er ikke sånt flatbrød jeg forventer å lære om på høstens kurs. Dette er 5 minutters mekking av deig, 8 minutter i ovnen, ikke en takke å spore. Og faktisk trenger du svært lite for å ha flatbrød på bordet innen Dagsrevyen (eller enda en gammel episode av That 70's Show, eller neste DVD i sesong 6 av Gilmore Girls, eller hva som helst med David Attenborough ...) begynner. Flatbrød er mat som kan tilpasses en deadline, en ledig tirsdagskveld og særlig et plutselig anfall av sult. Her på bloggen er det best å spille med åpne kort: Jeg spiste den første av disse flatbrødleivene på omtrent to minutter, stående ved kjøkkenbordet, med en heftig dose guacamole på. Frilansarbeid: Det bryr seg ikke om spisepauser.

Det er noe med rosmarin og høst som hører sammen, muligens fordi det er en av de siste krydderurtene som sier takk for seg i hagen når kvikksølvet begynner å krype ned mot null - eller kanskje det rett og slett er tilhørigheten til lam som skaper en etterårskonnotasjon. Uansett, du kan bytte ut rosmarin og chiliflak med nesten hva det måtte være, men jeg vil påstå godt med havsalt på toppen er obligatorisk. Guacamolen kan du skippe.


Halvgrove flatbrød med rosmarin og chiliflak
3 leiver på omtrent 25 cm i diameter
inspirert av oppskrift fra Smitten Kitchen

3 dl hvetemel
1 dl sammalt spelt eller sammalt hvete grov (dette kan også erstattes med mer hvetemel)
1 ss hakkede rosmarinnåler, pluss en kvist ekstra til pynt
1 ts bakepulver
3/4 ts salt
1,2 dl vann
1/2 dl olivenolje, pluss litt ekstra til pensling
havsalt
en klype tørkede chiliflak

Forvarm ovnen til 230 grader, sett inn en bakeplate midt i ovnen. Rør sammen meltypene, hakket rosmarin, bakepulver og salt, og lag en grop i midten. Hell vann og olje i gropen, og rør til en deig. Elt deigen kjapt, 4 til 5 ganger. Del deigen i tre, dekk to av delene med plastfolie mens du kjevler den siste delen ut på et bakepapir (det hjelper å sette noe tungt i hjørnene på bakepapiret for å lette kjevlingen). Leiven trenger ikke å bli rund, men prøv å få til en diameter på omtrent 25 cm (leiven skal med andre ord være ganske tynt kjevlet). Pensle med litt olivenolje, strø over noen chiliflak og press noen buketter med rosmarinnåler lett ned i deigen. Løft bakepapiret og plasser det på den varme bakeplaten i ovnen, og la flatbrødet steke i mellom 8 og 10 minutter, til det begynner å få farge og noen luftbobler. Avkjøl på rist, og gjenta prosessen med de to andre leivene. Flatbrødet kan oppbevares i tett boks i to dager, men personlig syns jeg det er aller best nystekt og varmt.


2 kommentarer:

Olgamor sa...

Hørtes fantastisk godt ut :D

Siri sa...

Olgamor: De ble en suksess på middagsbordet! Kan varmt anbefales :)