torsdag 25. oktober 2012

Små sitronmuffins. (Siris sydenmuffins.)


I hele mitt tjueseksårige liv har jeg kun vært i Syden én gang. Jeg var fire, jeg fikk salmonella, og det er i grunnen alt som deles bør om den heisaturen. Bør man i det hele tatt nevne s-ordet på en matblogg (hendig nok referer det både til Syden OG salmonella)? Hei til alle som har googlet "salmonella + muffins" og kommet hit! Dere skal vite at jeg ikke diskuterer bakterier i alle innleggene på denne bloggen.
Sammenhengen mellom sitronmuffins, salmonella og Syden virker kanskje noget vag, men bare et øyeblikk: Etter den ulykksalige første og siste Syden-turen, fortsatte nemlig det opprinnelige reisefølget vårt sine årlige pilegrimsreiser til varmere strøk. Og hvert år tok de med seg en slags trøstepremie hjem til hun som tydeligvis ikke tålte verken synet eller smaken av Syden, en pose små og rare muffins, så små og rare som jeg aldri hadde sett dem før (dette var før cupcakes og mini-cupcakes og hersens mikro-cupcakes kom på banen). De spanske minimuffinsene smakte sitron og var sikkert gode, de, men selvfølgelig: Når du er under ti år, er alt som er mini, morsomt. En annen favoritt var minimarshmallows. Men der går grensen for denne amatørkokken.
Det var tilfeldig at jeg ble minnet på disse spanske sitronherlighetene, men når jeg først mimret, klarte jeg ikke å riste av meg ideen om å prøve å gjenskape dem selv. Gudene skal vite at vinteren i Norge kan være lang nok, og dersom Syden ikke tiltaler deg så fryktelig, er disse minimuffinsene i det minste søte og syrlige nok til å få deg til å tenke den mest sydlandske tanken av alle: Nå kunne jeg jammen tenkt meg en margarita.

Men du trenger altså ikke engang å være myndig.

Små sitronmuffins (Siris sydenmuffins)
omtrent 30 minimuffins

130 g siktet hvetemel
1 ts bakepulver
1/4 ts salt
100 g smør
100 g sukker
2 egg, delt i plommer og hviter
3 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
2 ts sukker

Forvarm ovnen til 190 grader. Sikt sammen mel, bakepulver og salt i en bolle. I en annen bolle rører du smør og sukker hvitt og luftig, tilsett så eggeplommene og rør godt. Ha i den siktede melblandingen og sitronsaft litt om gangen, og pass på å ikke røre for kraftig her (bruk en stor skje eller liten sleiv). Stivpisk eggehvitene i en tredje bolle, og vend dem forsiktig inn i røren sammen med revet sitronskall. Bruk en minimuffinspanne eller doble minimuffinsformer i papir, og fyll dem nesten fulle. Strø litt sukker over hver muffins helt til slutt, og stek minimuffinsene i omtrent 15 minutter, til de er begynt å bli gyldne. Avkjøl på rist, men ikke la det stoppe deg: De er fantastisk gode varme.

3 kommentarer:

El sa...

delicious!

Helene sa...

Nam!! :)

Siri sa...

El: They're pretty scrumptious! And also miniature-sized, which is never a bad thing.
Helene: De er gode :) Og mini!