torsdag 3. januar 2013

Kålsuppe.

Det er litt av en höjdare å starte 2013 på en matblogg med ordet "kålsuppe". Det kan være vanskelig å tenke seg et mindre forlokkende ord, en mindre inspirerende sammensetning av substantivene "kål" og "suppe", som i og for seg kan inngå i så mange spennende kombinasjoner ... Kålruletter? Gulrotsuppe? Fårikål? Men nå er det januar, folkens, og tid for suppe. På bare ørlite grann mer enn en spiker.
2012 ble året da jeg flyttet hjem til Norge fra Cambridge, ble selvstendig næringsdrivende, mistet pusen minreiste til Frankrike i to uker og spiste min egen vekt i baguette og velduftende ost og drakk en aldri så liten klunk med vin, var på flatbrødkurs, var på trykk med denne lille bloggen i Kamille, oppdaget hvor gøy det kan være å spise lefseruller til frokost første nyttårsdag og vips! så er vi i 2013. Og over på kålsuppe.
Her i huset var det en aldri så liten bit bacon som lurte bakerst i kjøleskapet, men hos deg er det kanskje en liten bit igjen av juleskinka? Og en stakkars snei med kål ligger kanskje og vipper i grønnsaksskuffen? Da ligger alt til rette for en middag som er som en god klem, og som gir året akkurat den myke starten den speilblanke isen ute på fortauet ikke gir: Salt og god kraft, gode biter av gulrot og potet samt strimler av kål som liksom sier at det er greit å ha spist ribbe, pinnekjøtt, riskrem, multekrem, julekake, småkake, medisterpølser og grøten til nissen - for nå er det 2013, og da starter man jo tross alt med blanke ark. Snedig, det der.

Og ferdig på 30 minutter er den også. Suppa, altså.


Kålsuppe
til to personer
Dette er en sånn fantastisk rett som smaker så mye mer enn det ingredienslista skulle tilsi - jeg kan nesten garantere at du ikke vil bli skuffet! Dette er i hvert fall den nye favorittsuppa til denne kjøkkenskriveren.

en liten snei juleskinke, eller et par skiver bacon (det skal ikke mye til, vi snakker kanskje 50 gram kjøtt)
1 skalk hodekål
1 gulrot
1 potet
1 skive løk
6 dl kraft eller buljong
2 svarte pepperkorn
1 laurbærblad
litt frisk oregano, persille eller timian til pynt (kan sløyfes)

Skjær skinke/bacon i terninger (som man ser av bildet, var jeg lat og lagde store biter - det er greit, det), skjær kål i strimler, skrell gulrot og potet og skjær i passende store biter og skrell løkskiva og finhakk den. Kok opp kraft/buljong i en middels stor kasserolle og sleng oppi skinka/baconbitene. La det hele putre noen minutter, sånn at den gode saltsmaken fra svinet får trekke litt ut i kraften, og tilsett så alle grønnsakene, pepperkornene og laurbærbladet. Legg lokk på kasserollen og la det hele koke i ca. 20 minutter, til alle grønnsakene er møre. Flatbrød fra flatbrødkurs (eller fra pakke i butikken) er ypperlig tilbehør. Nyt med god samvittighet!

5 kommentarer:

Knut T. Hareide-Larsen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Knut T. Hareide-Larsen sa...

Denne skal jeg forsøke. Ja, jeg tror det blir mandagsmiddagen!

Siri sa...

Knut: Gjør det! Perfekt mandagsføde.

Astrid sa...

Apropos Kamille. Jeg anbefalte deg da jeg nylig var i Kamille med bloggen min.

Siri sa...

Astrid: Så koselig! Tusen takk! :)