torsdag 20. desember 2012

Pasta med rosenkål og bacon.

Det går muligens ikke så altfor tydelig fram av bloggen, men på denne siden av skjermen sitter en evig pastaentusiast. Uansett form, uansett farge, helst med fyll, men like godt uten: Jeg har aldri møtt en pastarett jeg ikke har likt. Ikke at jeg er fullstendig prinsippløs når det kommer til italienernes kunststykke framfor noen, men det skal ganske mye til å ødelegge en pastarett for meg.

Pasta var først mammas spagetti og kjøttsaus, så ble det studentkjøkkenets masseproduserte middag (hjemmesnekret tomatsaus med oppskriften 1 hakket løk + 2 hakkede hvitløksfedd + 1 boks hakkede tomater + 100 g pasta - var jeg gæren og vitaminhungrig, med 10 kroner ekstra i baklommen, skar jeg opp en squash og hev i også). I England begynte jeg aldri så forsiktig å bli mer eventyrlysten, men også mer bevisst på noe som fortsatt står for meg som det beste jeg har lært om pasta siden jeg første gang ble introdusert til den: En pastarett er den enkleste måten å ha kjøttfrie dager på. Hei parmesan, hadet prosciutto. Goddag tomat, farvel bacon. Hva skjer, rosenkål? Ser deg i helga, kjøttdeig.
Etter to uker hos bestemor, der vegetar er et fremmedord, grønne grønnsaker er fy og pasta kun er makaroni i fiskepudding, kan det fort bli en uke med pasta og brokkoli/rosenkål/grønnkål i diverse utgaver, sånn for å få en myk overgang til "vanlig" hverdagsmat igjen. Og så er det rart hvor mye en stakkars globalisert nordmann kan savne parmesan, sånn midt oppi førjulsstri og småkakebaking. Så dette er en førjulspresang til både de som tror de hater rosenkål, de som ikke har spist pasta på opptil flere uker og selvfølgelig også til de som bare har lyst på en knakende god og lettlagd middag.
Oppskriften nedenfor trenger altså ikke bacon, sånn helt ærlig. Det er rosenkålen som spiller hovedrollen, og i selskap med sjalottløk, hvitløk, balsamicoeddik og et lite tårn av parmesan, savner du ikke grisen i det hele tatt. Hei grønn torsdag, neste mandag er det ribbe på tallerkenen?

Pasta med rosenkål og bacon (kanskje)
3 porsjoner


450 g rosenkål
1 ss olivenolje
150 g bacon, i terninger
2 sjalottløk, skåret i tynne skiver
2 fedd hvitløk, most
0,5 dl kyllingkraft
omtrent 1 ss balsamicoeddik
270 g spaghetti
0,8 dl pinjekjerner, ristet
salt og pepper
parmesan til servering (valgfritt)

Kok opp en stor kjele med vann, og tilsett en sjenerøs mengde salt.
Skjær av stilkendene på rosenkålen, og skjær dem i tynne skiver. Du kan gjøre dette i en kjøkkenmaskin (med ekstrautstyret for skjæring av skiver), eller manuelt med en kniv. 
Varm oljen i en stor stekepanne på middels varme, og tilsett bacon. Fres i 5 minutter, til baconet er blitt ganske sprøtt. Tilsett sjalottløk og hvitløk i panna, og stek videre til sjalottløken er mør (omtrent 5 minutter til).
Ha pasta i kjelen med vann, og kok så lenge som det står på pakken.
Ha rosenkål, balsamicoeddik og kyllingkraft i stekepanna, krydre med pepper (vær forsiktig med å tilsette salt, baconet og kraften kan ha gjort retten ganske salt allerede - smak!). Bland alt godt sammen, og la det steke videre til rosenkålen er blitt mør, men ikke har kollapset helt (tyggemotstand er en god ting!). 
Når pastaen er klar, lar du den renne av i et dørslag og har den over i stekepanna .Tilsett pinjekjerner, bland godt, smak eventuelt til med salt og pepper, og server. Jeg syns det passer godt med parmesan her, så plasser gjerne et rivjern og en parmesanbit på bordet.

7 kommentarer:

Fra kjøkkenbenken sa...

Det høres utrolig godt ut! Jeg liker rosenkål uansett, men den er virkelig ekstra god når den er tynnskåret og servert med gode ting som bacon og/eller nøtter. Og pasta i tillegg - hva mer kan man ønske seg? :)

Helene sa...

Nam!! Ser kjempegodt ut! En spennende kombinasjon som jeg må teste ut :)

Siri sa...

Fra kjøkkenbenken: Rosenkål er så undervurdert! Godt å høre at vi er flere som setter pris på den.
Helene: Den er virkelig verdt et forsøk, rosenkål + pasta = sant!

gunhildfu sa...

Hei!
Har akkurat kommet over bloggen din - liker den veldig godt, spesielt språket, men også matoppskriftene. Har et (litt dumt?) spørsmål vedr. rosenkål: Bruker du noen gang den frosne utgaven? Jeg er fersk som rosenkål-bruker, og hadde problemer med å få tak i ikke-fryst i Oslos søndagsåpne butikker (da forsøkte jeg meg ikke på div grønnssakshandlere nede i sentrum, de hadde sikkert hatt det..). Håper du fortsetter å poste, både oppskrifter og betraktninger!
Vh Gunhild

Siri sa...

gunhildfu: Takk for koselig kommentar! Jeg pleier å bruke fersk rosenkål, og pleier ikke å ha så fryktelig vanskelig for å finne det, men søndagsåpne butikker kan være slunkne! Akkurat i denne oppskriften tror jeg fersk rosenkål er best, siden den spiller "hovedrollen", men når det er sagt ser jeg ingen grunn til ikke å prøve med den frosne varianten, bare tin den først! Og fortell hvordan det gikk!

gunhildfu sa...

Har nå forsøkt meg noen ganger med frossen utgave, det fungerte greit, synes jeg. Dampet den i et par minutter, før jeg skar den i skiver og hadde i sammen med resten. De ytterste bladene går litt i oppløsning, så visuelt ser det kanskje ikke like bra ut som med fersk. Men smaken er god. Er herved rosenkål-nyfrelst - godt, sunt, enkelt, billig! Skal teste ut den ferske også.

Siri sa...

gunhildfu: Så bra at du testet med frossen rosenkål, nyttig å vite for andre som også sliter med å få tak i den ferske typen!