lørdag 11. mai 2013

Risotto med crispi-salat og parmesan.

Det høres veldig snobbete ut, men en av rettene jeg imponerte med på studentkjøkkenet, var risotto. Det er mulig du ikke har tenkt over det, men risotto er faktisk studentens beste venn: Alt foregår i én kjele (lite oppvask), alle ingrediensene, med unntak av vin og parmesan, er billige (ris, løk, hvitløk, buljongterninger og et salathode), det er fritt fram for å ta seg et glass av, kremt, kjøkkenvinen mens man kokkelerer, og best av alt: Få ting metter som risotto. Hei karbohydrater, hadet hunger. 
 Risotto krever oppmerksomhet, men kan vi ikke alle ha behov for å vie noe vår udelte oppmerksomhet innimellom? Facebook er forbudt, nett-TV likeså. Risotto, på sitt beste, er underholdning nok i seg selv: Duften av smørstekt løk og hvitløk, hurtig fordamping av alkohol, sakte fordamping av buljong og en stadig utvikling i gryta, et fascinerende fenomen - du lager en gourmetmiddag, og det eneste du trenger å gjøre, er å røre rundt.
 Risotto er kjærkomment på andre vis også: I morgen blir det snacks i form av risottoboller, og til uka, for eksempel på fredag, vil ingen takke nei til en dampende risotto i stedet for en vassen potetsalat til festmiddagen.
 Student eller ei: Risotto imponerer, til og med dagen derpå.
PS: Nå er det ikke lenge til min favorittsesong - norsk asparges i butikken. Da vil salaten i oppskriften under lett kunne byttes ut med en bunt asparges skåret på skrå i 2 cm-tykke biter. Velbekomme.

Risotto med crispi-salat og parmesan
3 til 4 porsjoner

en klatt smør
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 glass hvitvin
350 g risottoris
1,2 l grønnsaksbuljong
1 hode crispi-salat, skåret først i smale strimler og så i mindre biter
70 g parmesan, revet
salt og nykvernet pepper

Smelt smøret i en stor kjele, ha i løk og hvitløk og stek på middels varme til løken er myk. Tilsett risen og rør godt, slik at riskornene smøres med smøret. Ha oppi hvitvin, skru opp varmen litt og la vinen fordampe. Tilsett buljong, én øse om gangen, og la den koke helt inn før du tilsetter neste øse. Dette tar omtrent en halv time, og vil kreve at du står ved stekeovnen hele denne tiden. Da passer det ypperlig å helle i et glass hvitvin fra den allikevel åpne flasken til kokken også. Smak på risen underveis - risottoen er ferdig når risen er mør. Den kan gjerne ha litt tyggemotstand igjen. Når risen er klar, tar du kjelen av varmen og tilsetter salatstrimler og revet parmesan. Bland dem inn forsiktig. Smak til med salt og pepper, og server gjerne ekstra parmesan til. Pluss resten av vinflaska. For eksempel.

2 kommentarer:

Eva sa...

Fint skrevet om risotto, min studentmat på delt 1. plass med pai :)Ser også veldig godt ut!

Siri sa...

Eva: Pai var også en slager hos meg, helst med ost- og skinkefyll :) Takk for koselig kommentar!