mandag 27. mai 2013

Grillet halloumi med ovnsbakt tomatsalat + flatbrød på grillen.


Hver sommer tenker man (les: jeg) at dette blir sommeren med masse grilling, masse svømming i havet og sykling til jobb hver dag. I år puster jeg lettet ut på samtlige punkter: Har allerede grillet konstant siden 17. mai og dermed oppfylt grillkvota for minst ett normalt år i Siris verden. Har allerede svømt masse i havet (at det var i Australia, spiller selvfølgelig ingen rolle). Har nå 10 kilometer til jobb hver vei, så sykling til jobben faller på sin egen urimelighet. Det er med andre ord duket for tidenes sommer. Enhver forpliktelse er allerede huket av og pakket ned.
Men denne grillingen, den kan jeg bli vant til. I Cambridge grillet Brendan og jeg kanskje én gang i måneden om sommeren, mest fordi når vi først skulle grille, måtte så mange gjester som mulig inviteres, et upraktisk antall mugger med Pimms blandes og så mye kjøtt som mulig få plass på størrelse null-grillen vår - det er ikke en prosedyre du påtar deg villig hver dag, med unntak av Pimms-miksingen.
I år, derimot, har jeg blitt den stolte eier av en Weber kullgrill og tilhørende kolonihagehytte (!), og etter en broket og temperamentsfull innkjøringsperiode kan jeg nå ha grillen klar om du ringer en halvtime på forhånd og forteller at du er på vei. Fremskritt, kalles det visst.

Et annet triks jeg har lært meg, som du kanskje har sett om du følger ferske(n)muffins på Instagram (@ferskenmuffins), er å lage pizza på grillen. Sist helg utviklet denne pizzabakingen seg litt over styr, og jeg er nå pent nødt til å ta en aldri så liten pizzapause, men idet man legger fra seg ett flatt brød, kan man jo plukke opp et annet: Flatbrødene her kan du godt toppe med tomatsaus og spekeskinke og kalle pizza, men for variasjonens (og magemålets) skyld lagde jeg denne gangen en litt enklere variant til å få med all den gode tomat- og rødløksrøren med, som kun pyntes med litt sesamfrø, hvis du har. De er like gode og underlig vedfyrte i smaken uten. (Og selvfølgelig litt kledelig svidde.)
Skepsisen var ikke fraværende da jeg skulle steke brød på grillen for første gang, mest fordi jeg hater å skrubbe grillrista og så for meg endeløse timer over utslagsvasken. Men det ble ingen skrubbing å beklage seg over, for deigen klistrer seg nemlig ikke fast om du følger en enkel fremgangsmåte: I stedet for mel på hendene når du former deigemnene, bruker du litt godt med olje. Deigen får en fin, oljet overflate, løsner uten protest når du skal snu den på grillen og bonus! sesamfrøene sitter som limt på.

En siste kommentar: Cherrytomatene nedenfor kan antagelig godt tilberedes på grillen i stedet for i stekeovnen, så slipper du å fyre opp begge deler. Mine grillferdigheter er imidlertid fremdeles litt begrensede, så jeg valgte den trygge måten jeg er vant til med ovnsbakte tomater. Dersom du prøver dette kun på grill, vil jeg veldig gjerne høre om fremgangsmåte og erfaringer! Bill. merk: I fyr og flamme.

Grillet halloumi med ovnsbakt tomatsalat
2 sjenerøse porsjoner

400 g cherrytomater
1 ss olivenolje
havsalt og nykvernet pepper
1/2 rødløk
1 ss gressløk, vårløk eller luftløk, hakket
saften av 1/2 sitron
1 ts balsamicoeddik
2 ss olivenolje
2 ss valnøttolje
1 ts korianderfrø
250 g halloumi, skåret i tykke skiver
grillet flatbrød (oppskrift nedenfor), til servering

Begynn med å sette deigen til flatbrødene først (oppskrift nedenfor), så tilbereder du tomat- og rødløkssalaten mens deigen hever.

Forvarm ovnen til 180 grader. Kle en langpanne med bakepapir eller folie, del cherrytomatene i to og ha dem oppi langpanna. Ringle over olivenoljen, tilsett noen klyper havsalt og kvern over litt pepper. Bland godt  (med hendene er enklest), og la tomatene ligge med skjæreflaten opp. Stek tomatene i 1 time, til de har begynt å karamelliseres i kantene.

Mens tomatene steker, lager du dressingen. (Du kan også tenne på grillen, dersom du har kullgrill.) Visp sammen sitronsaft, balsamicoeddik, olivenolje, valnøttolje og en klype salt. Knus de ristede korianderfrøene i en morter eller med noe annet tungt, og ha dem oppi dressingen. Smak til med nykvernet pepper. Skjær rødløken i tynne skiver og ha dem oppi dressingen. Dressingen vil bidra til å fjerne noe av den "rå" smaken av løken. Rør rundt i løkdressingen innimellom.

Når grillen er varm, smører du rista med litt olje og legger halloumi-skivene på. Grill samtidig flatbrødene, dersom du lager dem også (se oppskrift under). Grill halloumien omtrent 1 minutt på hver side, til den begynner å bli myk i kantene og har fått fine grillstriper. (Jeg hadde en grillstripekrise: De nektet å ! Tips, grilleksperter?)

Bland de ovnsstekte tomatene med rødløken og dressingen, og ha det hele på et serveringsfat. Dander de grillede halloumiskivene på toppen, bruk en teskje til å ringle litt av dressingen på fatet over osteskivene også, og avslutt med gressløk til pynt. Server med nygrillet flatbrød og et fornøyd smil.

Flatbrød på grillen
4 flatbrød litt større enn pitabrød

250 g hvetemel
2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss olivenolje, pluss mer til utbaking
180 ml lunkent vann
omtrent 1 ss sesamfrø

Bland mel, tørrgjær, salt og sukker i en bakebolle. Tilsett olje og lunkent vann, og elt sammen til en smidig deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve omtrent en time, til dobbel størrelse. Når deigen er hevet og grillen er varm (se over), tar du godt med olje på hendene, slipper lufta ut av deigen og deler den i fire emner. Ta for deg ett og ett emne, kna det litt slik at det får en fin film med olje over det hele og form deretter emnet til et flatbrød ved å dra og strekke forsiktig i det. Bruk tyngdekraften til hjelp. Et rustikt utseende er å foretrekke! Legg det formede emnet direkte på grillristen over god varme, og stek på den ene siden til det begynner å danne seg luftbobler på overflaten og fin farge og grillstriper på undersiden. Strø litt sesamfrø på den ustekte siden. Snu flatbrødet og stek videre på den andre siden til flatbrødet er ferdigstekt, det tar kun kort tid (vi snakker 1 minutt). Server med halloumisalaten over.
 


Ingen kommentarer: