søndag 16. juni 2013

Sommerpasta med cherrytomater, ruccola og vårløk.

Det er ingen hemmelighet at jeg forsøker å følge sesongen på kjøkkenet, og i så måte er jo den norske sommeren rørende vakker, men frustrerende kort. Det er stor fare for at mitt forrige aspargesinnlegg blir årets eneste, og selv om det er helt selvforskyldt, sitter jeg ikke akkurat her og soler meg i glansen av min egen stahet. Jeg vil ha mer. Så like greit å skifte tema, skifte grønnsak og skifte til en av sommerens andre store grønne gleder: Norske tomater.
Man kan for eksempel oppdage det, helt uskyldig, etter å ha forsynt seg grådig av buffeten i en venninnes tredveårsdag og satt seg godt til rette for å nyte maten og den nye fantastiske utsikten hennes over Oslo by: Den salaten var da ualminnelig god, de tomatene var jammen noe for seg - kan det tenkes at de kommer direkte fra Jæren?

(Selvfølgelig kan man, hvis man ikke er meg, heller videreføre samtalen man hadde med en annen festdeltaker mens man sto ved buffetbordet, i stedet for å plutselig sitte og stirre forundret ned på tallerkenen med et himmelfallent uttrykk i ansiktet ... Sosiale antenner, de er sesongbetonte her i gården.) 
Jeg er en av de raringene som setter pris på tomater rå, og gjerne knasker dem som epler dersom de står framme og uansett burde spises. Denne praksisen skaper gjerne debatt med utpregede tomathatere (som jeg er i slekt med flere av), men i denne pastaen tar man kun rå tomater 3 minutter nærmere ketsjup, og på disse små minuttene skapes en gyllen smak av sommer i stekepanna. Det skal godt gjøres å ikke omvende den mest prinsippfaste anti-tomatfanatiker, og det er ingen grunn til å fortelle dem hvor nesten-rå tomatene er.
Liten innsats gir desto mer smakfulle resultater: De søte tomatene og den litt sinte ruccolaen forenes av en sjenerøs mengde karbohydrater og innspill fra både høyre og venstre (les: hvitløk og vårløk) gjør at dette er en rett med kort ingrediensliste, men velutviklede smaker. Og det på kvarteret.

I tillegg til tomater, florerer både norsk ruccola og vårløk i butikkene nå, så jeg har skjøvet aspargeslengselen fra meg - det er ingen grunn til å synes synd på meg, jeg har nemlig hatt et grønt etegilde de siste ukene - og omfavnet noen av de andre fortreffelige norske råvarene man treffer på i butikken i disse dager. Og ikke trenger man planlegge utflukt til en spesiell butikk heller: Alle råvarene til pastaen på bildet over, ble handlet inn hos de koselige karene bak disken på Joker-sjappa på hjørnet, nøyaktig 10 trinns spasertur fra oppgangen min. Joker-gourmet? Det er muligens mitt nye mellomnavn.

Sommerpasta med cherrytomater, ruccola og vårløk
2 til 3 middagporsjoner

350 g pasta, jeg brukte tagliatelle
salt og nykvernet pepper
2 ss olivenolje
2 vårløk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
500 g cherrytomater, hver tomat delt i fire
150 g ruccola, grovhakket
en liten håndfull basilikumblader, hakket (kan sløyfes)
revet parmesan eller grana padano, til servering

Kok opp en kjele med vann, tilsett rikelig med salt og kok pastaen etter anvisning på pakken. Begynn på sausen mens pastaen koker. Varm olivenoljen i en stekepanne over middels varme, og tilsett vårløk og hvitløk. Svett løken til den blir myk, men ikke brun. Tilsett så cherrytomatbåtene, og la det hele surre videre til cherrytomatene har blitt myke, men fortsatt er nogenlunde intakte. Det vil danne seg en tynn, lyserød saus på bunnen, den må du for all del ikke helle av. Når pastaen er ferdigkokt, tilsetter du den i panna og rører godt, før du har oppi ruccola og basilikum. Rør til ruccolaen har falt litt sammen, og ta så platen av varmen. Smak til med mer salt og pepper hvis nødvendig, og server med en skål nyrevet parmesan/grana padano ved siden av.

3 kommentarer:

Anonym sa...

For en flott matblogg du lager! Droppet tilfeldigvis innom i går, da jeg søkte etter en fremgangsmåte for hvordan man rister / skolder mandler (er vel ikke egentlig noen kunst, men jeg har aldri gjort det:-P ). Ble sittende og lese i over en time. Føler meg inspirert!

Vennlig hilsen Åsta

Siri sa...

Åsta: Så koselig å høre, tusen takk! Fant du ut hvordan du skålder mandler? :)

Anonym sa...

Hei igjen!

Det var nok mannen som til slutt ordnet det (det var til en kake han skulle lage). Jeg fant istedet mange spennende oppskrifter på både middagsretter og kaker, fra bloggen din. Gleder meg spesielt til å prøve brownie-oppskriften din!

Hilsen Åsta