mandag 30. september 2013

Bananvafler med kanel, ingefær og kardemomme.

Det begynner å bli kaldt. Det begynner å friste mindre med salat i lunsjen og mer med suppe, grøt eller restene av gårsdagens hjortegryte. Først og fremst begynner behovet for varm frokost å melde seg. Da er det fint å ha blitt voksen og kunne realisere barndommens store ønskedrøm, og fornøyd erklære at farvel havregrøt: I dag vil jeg ha vafler til frokost.
Men! Disse vaflene inneholder jo frukt! Og bare en stakkars spiseskje sukker! Og du kunne sikkert tilsatt en spiseskje kruskakli i røren også, for ytterligere helsebringende effekt! Men jeg tør påstå at den mest helsebringende effekten av alle er gleden over å være gammel nok til å bestemme selv at man vil ha vafler til frokost. Ingen skal komme og si at det ikke har sine fordeler å bli eldre.
Disse vaflene er tilsatt gjær, en ganske utradisjonell ingrediens i den gjengse norske vaffel. Det er imidlertid ingen gjærsmak av det ferdige produktet, men du ender opp med en veldig luftig og sprø vaffel med et litt syrlig preg, fordi røren kaldhever natten over. Alt arbeidet overlates dermed til gjærcellene mens du snorker søtt. Bananene som moses med yogurt og has i røren rett før steking bidrar med både saftighet og sødme, og den relativt lange ingredienslisten resulterer dermed i en av de beste vaffelplatene jeg har laget, i godt selskap med flerkornsvaflene og grillpannevaflene.

(Jeg har for øvrig opprettet en egen vaffelkategori i menyen til høyre, da jeg innså at bloggen er blitt rene vaffelmekkaet med hele tre (!) vaffeloppskrifter, alle svært forskjellige, men steikandes gode.)
De varme krydderne kanel, ingefær, muskat og kardemomme runder det hele av og på tallerkenen får du en vaffel som både smaker høst og litt tropenatt, det vil si det beste av to verdener nå når barfrosten er rett rundt hjørnet.

Bananvafler med kanel, ingefær og kardemomme
Inspirert av oppskrift på bloggen seven spoons
gir omtrent 8 vaffelplater i vanlig (ikke belgisk) jern

4 ss smør, smeltet
2,5 dl pluss 2 ss melk
1 ts vaniljesukker
300 g hvetemel
1 ss brunt sukker
1 1/2 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1/2 ts kanel
1/4 ts malt muskat
1/8 ts malt ingefær
En klype kardemomme
2 egg, vispet
2 1/2 banan, most + den siste halvparten skåret i skiver til pynt
2 ss tykk yogurt (jeg brukte matyogurt)

Bland akkurat smeltet smør med melk til en lunken blanding. I en middels stor bolle blander du mel, sukker, vaniljesukker, gjær og krydder, og tilsetter så melkeblandingen og egg. Bland alt godt sammen til en ganske tykk røre, dekk bollen løst med plastfolie og sett den i kjøleskapet natten over (minst 12 timer). 
Ta bollen ut av kjøleskapet en halvtime før du skal steke vaflene. Rett før steking blander du most banan med yogurt og tilsetter dette i røren. Bland inn med lett hånd, røren vil falle litt sammen. 
Stek vafler i henhold til vaffeljernets bruksanvisning. Pynt med noen bananskiver ved servering. Mer yogurt er også godt til.

2 kommentarer:

ninabakke sa...

Spennende oppskrift :)

Siri sa...

Nina: Den er verdt et forsøk! Særlig nå i høstmørket :)