tirsdag 1. oktober 2013

Ovnsbakt grøt med banan og bær.

Før du avskriver denne oppskriften basert på navnet alene, kan jeg nevne at du i formen på bildet over finner søte bananskiver, et slags lokk av havregrøt tilsatt en ikke ubetydelig mengde kanel, og opptil flere lag med syrlige sommerbær (gjerne fra fryseren, om bærbuskene dine har gått i dvale). Alt dette bakes sammen til en gyllen form med helgefrokostglede, som ikke kunne smakt bedre med en liten klatt yogurt naturell på toppen. Svart kaffe er nesten obligatorisk følge, og dersom du, som jeg, synes frokost inntas best sittende under et fleecepledd i sofaen med alle lørdagsavisene innen rekkevidde, kan jeg opplyse om at ovnsbakt grøt sklir uproblematisk inn i dette scenarioet - empirien har talt.
Men historien om denne noe spesielle grøten går lengre tilbake i tid enn forrige helg, da jeg faktisk lagde den: Jeg har nemlig fulgt denne oppskriftens triumfferd hos mange av mine favorittblogger rundt omkring i hele verden: Orangette, Poires au Chocolat, Lottie and Doof ... og har i tillegg hatt kokeboken oppskriften står i, på plass i bokhyllen siden mars i fjor. Altså lå alt til rette, inkludert en hustrig værtype, for en frokost som ikke er verken grøt eller smuldrepai, frukt- eller bærbasert, men alt på én gang. Og helt fantastisk som resultat.
Etter å ha blitt servert rykende varm rett ut av ovnen, rakk den til frokost i denne enkeltmannshusholdningen nesten hele den påfølgende uken, oppbevart i kjøleskap og oppvarmet i porsjoner i mikroen. Da blir helgeluksus plutselig ukeluksus, det blir plutselig ikke like kaldt å sto opp i en uisolert kolonihagehytte om morgenen, og høstmørke morgener kan bare komme.
(Før noen blir bekymret, kan jeg jo meddele at jeg akkurat i dette nu har flyttet ut av kolonihagen og inn i ny leilighet. Det første jeg kokkelerte der, var oppvarmet pasta i mikroen. Jeg skal derfor prøve å komme tilbake med et bedre innflyttingsinnlegg ved en senere og noe mer inspirert anledning.)

Ovnsbakt grøt med bananer og bær
Inspirert av Super Natural Every Day av Heidi Swanson, men noe tilpasset norske ganer med mindre sukker og mer bær.
mange porsjoner, avhengig av hvor grådig du er

200 g havregryn
60 g valnøtter, ristet og grovhakket
50 g demerarasukker
1 ts bakepulver
1 1/2 ts kanel
1/2 ts fint havsalt
2 ts vaniljesukker
1 stort egg
30 g smør, smeltet
4,5 dl melk
2 godt modne bananer, skåret i skiver
200 g bær, friske eller frosne (jeg brukte en blanding av bringebær, blåbær og rips)

Forvarm ovnen til 190 grader og smør en liten ildfast form, firkantet eller oval. Bland havregryn, halvparten av valnøttene, sukker, bakepulver, kanel, vaniljesukker og salt i en bolle. I en annen bolle visper du sammen melk, egg og smør. Legg bananskivene i bunnen av den smurte formen. Strø over to tredjedeler av bærene, og ha havregrynblandingen over dem. Hell sakte melken over havregrynene, og bank formen lett mot benken et par ganger for å distribuere melken jevnt i havegrynene. Strø over resten av bærene og valnøttene. Stek grøten i 35 til 45 minutter, til den er gyllen på toppen og grøten har stivnet.

11 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra oppskrift!

Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

:-)

Siri sa...

Magne: Takk for det! :)

Anonym sa...

Hei,

Snublet akkurat over bloggen din, og etter å klikket litt rundt i oppskriftene må jeg bare si ... wow! Inspirerende å lese for en som leter etter idéer, og veldig bra presentert. Keep up the good work! :-)

Siri sa...

Anonym: Så hyggelig å høre, tusen takk! Håper du prøver deg på noen av oppskriftene :)

Anonym sa...

Høres og ser deilig ut! Liker godt skritt-for-skritt demonstrasjonen i tillegg til at du skriver godt, noe som gjør meg ekstra glad;) Tusen takk for tips!

Siri sa...

Anonym: Tusen takk for hyggelig kommentar! Håper du finner noe godt å lage på bloggen :)

Anonym sa...

Hei! Kom akkurat innom bloggen din, utrolig at jeg ikke har oppdaget den før! Den blir nå del av daglige surferunden og har allerede sett for meg alle måltider neste uke:)
Line

Siri sa...

Line: Så hyggelig å høre! Fortell om du prøver noe, da! :)

Anonym sa...

Hei Siri! Da jeg ikke er noen ekspert innen baking lurer jeg på hva demerarasukker er? Kan dette eventuelt byttes ut med vanlig sukker eller sukrin? :) Monika

The Kitchn Queen sa...

Mmm! Dette må jeg definitivt teste ut. Perfekt å lage stor porsjon til de mer travle morgenene i ukedagene:)

Siri sa...

Karine: Det er en supersmart oppskrift å ha i ermet, ja! Og overraskende god, på tross av det litt, øh, unike navnet ;)Ser du har prøvd deg med en egen variant, gøy!