mandag 2. juni 2014

Opp-ned ostekake med rabarbra.

Ikke la deg lure. Dette er ingen smuldrepai.
Dette er nøyaktig som overskriften tilsier, en ostekake snudd på hodet. Alle de viktige komponentene er med: Et friskt og fargesprakende fruktlag, en fyldig ostekrem og gyllengule smuler av digestivekjeks. Men det er ingen "bunn" å lage, ingen gelatin å bløte. Dette, mine damer og herrer, er nesten en ildfast form for ostekakerevolusjon. Vel bekomme.
Vi er selvsagt tilbake i kolonihagen, der du plukke på deg brokk og allikevel ikke gjøre et synlig innhugg i rabarbrakrattet ved kompostbingen:
Så etter å ha kokt rabarbrasaft:
Og bakt rabarbramuffins:
Og kokt og spist en uanstendig mengde rabarbrasyltetøy - hva skal en stakkars rabarbraentusiast gjøre? (I tillegg til dette?) Som vanlig har jeg tydd til den store, kloke boksen - den med alle oppskriftene jeg klipper ut og lover meg selv at jeg skal lage i morgen den dag. Tror dette utklippet er datostemplet 2011.

Det kommer uansett fra The Guardian-spalten How to Bake, skrevet av flinke Dan Lepard. (Som også har forfattet en av mine favorittbakebøker, Short and Sweet - for øvrig et vellykket ordspill enhver baker kan sette pris på. Gjennomtenkte boktitler er en av mine mange små gleder.)
Ostekake er en annen. Lag og nyt! Du trenger verken mikser eller kjøkkenmaskin.


Opp-ned ostekake med rabarbra
fra spalten How to Bake i The Guardian

400 g rabarbra, skåret i korte stykker
150 g sukker
2 ts maisenna
450 g kremost naturell (Philadelphia, for eksempel)
1 ss mel eller maisenna
revet skall av 1 appelsin
2 egg
50 g rømme
10 digestive-kjeks, knust

Sett ovnen på 160 grader.
Lag rabarbrafyllet ved å ha rabarbra og 50 g av sukkeret i en kjele med en skvett vann. Kok opp, og la det hele småkoke til rabarbraen så vidt er blitt myk  (dette tar ikke spesielt lang tid, rundt 10 minutter). Ta en spiseskje med saft fra kjelen og bland med de to teskjeene maisenna, og ha denne blandingen tilbake i kjelen. Rør til rabarbrablandingen tykner litt. Ha i en middels stor ildfast form eller dyp paiform.

Bland kremost med de resterende 100 g sukker, mel og revet appelsinskall. Rør inn eggene og rømmen. Hell denne blandingen forsiktig over rabarbraen i formen, og strø over kjekssmulene. Stek ostekaken i 50­­-60 minutter, til den så vidt er stivnet i midten. Avkjøl minst 10 minutter før servering, men kaken kan også serveres ved romtemperatur.Ingen kommentarer: