torsdag 17. desember 2015

Sjokoladekjeks med valnøtter.

Det stunder mot jul. I dag har det faktisk snødd. Jeg har drukket mørk kakao på Stockfleths med gode venner, skrevet julekort og lyttet på Nine Lessons and Carols en uke på forskudd. Det brenner levende lys her inne. Det lukter klementiner. 

Bakemessig har det vært en avslappet desember: Mamma og jeg har bakt disse kjeksene og knekkebrød, også har vi kokt fudge med vikingmelk. Jeg har bakt noen smørkjeks med hasselnøtter og sjokolade som ifølge oppskriften skulle bli florlette, men som helt klart minner mest om shortbread. Mamma har bakt skriverfruens kaffekaker. På julaften skal vi lage daim. Det blir jul i år også.
Det er noe med disse kjeksene: De ligner på sånne cookies du fikk kjøpt av meg på 7-Eleven Markens cirka 2006, mitt første år som student og en tid i livet der de ekstra kronene som tilkom arbeidende mellom 23.59 og 05.00 utgjorde en stor forskjell i levestandard og gjorde det lettere å glemme alle de svette, pizza-spisende sørlendingene med rusbrusånde i endeløs, sint kø foran disken, i det øyeblikket du satte deg på sykkelen og unnslapp opp Tollbodgata og hjem.

Forskjellen mellom 7-Eleven-cookies og disse kjeksene, og år 2006 og år 2015, snart 2016, i livet til denne matbloggeren, kan best oppsummeres som betydelig. Fundamental. Intergalaktisk. Og det er en svært god ting.

Send en tanke til betjeningen neste gang du er på kioskbesøk, og bak disse kjeksene for å glede noen som gruer seg til et nattskift, til julen eller bare til myke pakker under treet. God jul!

Sjokoladekjeks med valnøtter
ca. 25 kjeks
inspirert av Christmas Treats to Make and Give av Linda Collister, en fantastisk liten bok som ville være en super julegave til noen som liker å bake

300 g kokesjokolade, grovhakket
55 g smør, romtemperert
2 store egg
140 g sukker
1/2 ts vaniljeekstrakt
3 ss mel
1/4 ts bakepulver
100 g valnøtter, grovhakket

Forvarm ovnen til 180 grader. Dekk to bakeplater med bakepapir.
Ha 200 g av sjokoladen i en ildfast bolle som du setter over en kasserolle med kokende vann og smelter. Bollen skal ikke komme i kontakt med vannet. Rør innimellom. Når sjokoladen er smeltet, tar du kasserollen og bollen av varmen og rører inn smøret.
Ha egg, sukker og vaniljeekstrakt i en bolle og pisk til blandingen blir tykk og luftig. Sikt melet og bakepulveret oppi og vend inn. Ha oppi sjokoladeblandingen og vend dette også inn. Når alt er nesten godt blandet, tilsetter du valnøttene og de resterende 100 g med sjokolade.
Putt spiseskjeer med deig på bakeplatene, la det være luft mellom dem slik at kjeksene kan spre seg litt under steking. (For kjeks på størrelse med de på bildene, bruk kun én spiseskje deig per kjeks.)
Stek dem i 10 minutter, til de såvidt er gjennomstekt. Avkjøl på brettet. Disse kjeksene bør spises innen en uke - og det burde ikke være noe problem.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Savner å høre fra deg! Lagde stikkelsbærkaka bare med epler og det ble veldig godt!

Siri sa...

Live: Det hørtes ut som en veldig god vri med epler! Tusen takk for hyggelig kommentar :)

Emilie sa...

det så godt ut :D