mandag 15. mars 2010

Hasselnøttkake med blåbærfyll


Morsdager er ikke som andre dager, og i England er de ikke som i Norge; her feires nemlig mødrenes dag den fjerde søndagen i fasten, ikke andre søndag i februar.

Akkurat i år passet dette fortreffelig, siden mamma kom på besøk i anledning min bursdag (den 12.), og fikk selv servert kaffe og kake på sengen to dager senere.

Brendan laget bursdagskake til meg, en 4-lags affære med både hvit og supermørk sjokolade, men nektet å la den avfotografere grunnet en mindre krise i bakeprosessen. (For å gjøre en lang historie kort: Han var for ivrig til å komme seg på puben, og dermed ble tilværelsen litt for overopphetet for det sjokoladebaserte fyllet. Vi hadde et knakende fint pubbesøk, da.)

Morsdagskaken ble helt annerledes: En shortbread-deig med en generøs mengde ristede hasselnøtter, et tykt lag blåbærsyltetøy og en meget fristende aroma av kanel.

Hasselnøttkake med blåbærfyll
Fra The Baker av Leanne Kitchen

100 g hasselnøtter
160 g demerarasukker
1 1/2 ts kanel
280 g hvetemel (Oppskriften ber om self-raising, dette selges såvidt jeg vet ikke i Norge. Du lager ditt eget selvhevende (!? selvoppløftende?) mel ved å blande inn 1 1/2 teskje bakepulver per 120 g mel. I denne oppskriften tilsetter du da litt over 2 teskjeer.)
2 egg
150 g smør
160 g blåbærsyltetøy

Sett ovnen på 180 grader. Ha hasselnøttene i en ildfast form og rist dem i 5 til 10 minutter. Ha dem på et rent kjøkkenhåndkle, og bruk det til å gni av skallene. Hakk nøttene grovt. Ha mel, sukker, smør, kanel og halvparten av hasselnøttene i en kjøkkenmaskin, og kjør til nøttene er blitt finhakkede. Ha i eggene og bland til en jevn deig. Trykk ut halvparten av deigen i en rund, smurt form med diameter på 20 cm. Stryk ut syltetøyet oppå. Bland den siste halvparten av hasselnøttene i den gjenværende halvparten av deigen, og trykk denne ut over syltetøyet. Strø litt ekstra sukker på toppen av kaken, og stek i 50 minutter. Stikk kaken med noe spisst for å sjekke at den er ordentlig stekt. La den avkjøles helt før du tar den ut av formen. Litt vispet krem er ikke dumt til.

Ingen kommentarer: