tirsdag 21. desember 2010

Kanelstjerner.

På samme måte som det er viktig å ta fram igjen klassikerne på julekakefatet, syns jeg også det er viktig å prøve noe nytt. I år har jeg prøvd flere nye ting i førjulstida: Jeg har bakt kanelstjernene du finner oppskrift på nedenfor, jeg har prøvd å jobbe hjemmefra (funker bra så lenge man gir seg selv Facebook-luskeforbud), jeg har blitt offer for bankkortsvindel (banken fattet fort mistanke da det ble forsøkt kjøpt en iPhone med kortet, har tross alt stort sett kun budsjett på kaffe og førjulspils før jul), jeg har akt Korketrekkeren med gode venner midt på mørkeste natta (halebeinet klager, men ellers en alle tiders ting å gjøre etter noen krus med gløgg laget på sjenerøse mengder billig rødvin), og jammen har jeg ikke rukket å akkurat unngå totalt flykaos i England også.
Kan jeg derfor by på en kanelstjerne for å feire? (Gløgg må du skaffe sjøl, har tross alt fått bankkontoen forsøkt tømt.)

Med disse kakene er finjusteringen selve rosinen i sosissen. Eggepenslingen er viktig, det blir jo ikke stjerneskinn uten et visst gyllent skjær. Kakene skal egentlig vendes i en kanelsukkerblanding, men dette fungerte dårlig med tynt utkjevlede kaker, så da strødde vi blandingen på i stedet, og er velfornøyde med det. Det enkle er jo ofte osv.
Disse minner mye om amerikanernes festlig benevnte snickerdoodles, men er størrelsesmessig redusert til å passe på norske kakefat, og de er også noe hardere i kantene (akkurat som nordmenn). De bør oppbevares kjølig, for å bevare den allikevel myke konsistensen. Kjøleskapet funker fint.

 Kanelstjerner
ca. 60 stykker
fra Norsk Ukeblads julebok

200 g smør
1 dl sukker
2 dl fløte
1 ts hornsalt
ca. 7 dl hvetemel
Pensling:
1 egg 
Pynt:
kanel (originaloppskriften spesifiserer "2 finstøtte kanelstenger", vi tok det på feelingen, som det heter)
1 dl sukker

Smør og sukker røres. Tilsett fløten og hornsaltet. Elt inn nesten alt melet, deigen skal være ganske fast. La den stå kaldt en stund. Sett ovnen på 200 grader. Deigen kjevles ut så tynt som mulig (sier oppskriften, vi liker litt tjukkere kaker. Husk å justere steketiden hvis du velger å lage dem litt lubnere). Stikk ut stjernekaker, pensle med lett sammenvispet egg og strø kanel blandet med sukker over dem (eventuelt vend dem i blandingen, men vi syntes strøing var mindre stressfremkallende). Legg kakene på bakeplater og stek i ca. 5 minutter. (Våre tok lengre tid, men de var som sagt noe tjukkere enn det oppskriften anga. Moralen er: Følg med i ovnen. Kakene kan svi seg faderlig fort.)

1 kommentar:

cathoughts sa...

Prøvde disse i dag, og de ble kjempegode! Lagde munnfullstore stjerner, de kommer til å gå ned på høykant her :)