onsdag 15. desember 2010

Min beste småkake.

Disse kakene er, som så mye tilknyttet julen jo har en tendens til å være, meget nostalgiske for meg. Her i huset kalles de Nina-kaker, oppkalt etter en dansk dame ved samme navn. Da jeg spilte valthorn i skolekorpset (én gang nerd, alltid nerd!), var Nina min tålmodige horninstruktør, som på klingende dansk gjorde det klart nøyaktig hva mine musikalske problemer besto i, og hva jeg burde gjøre for å rette dem opp. (Stort sett øve mer. Hvilket jeg aldri gjorde. Dermed ble jeg oversetter, ikke proffhornist. Men jeg kan i det minste lese noter.) Hvert år inviterte hun også sjenerøst alle elevene sine på juleavslutning hjemme hos seg selv på Vinderen. Her spilte vi noen julesanger av mer eller mindre hjertens lyst, før vi helhjertet gikk inn for å spise stakkars Nina ut av hus og heim. Kakene nedenfor var alltid på fatet som ble tømt først.

Det var ikke før min siste juleavslutning hos Nina at hun endelig delte oppskriften på disse kakene med meg. Da var jeg gammel nok til å vite at jeg aldri kom til å bli noen hornvirtuos, men også klar over at baking var noe jeg ikke var så verst til. Og jeg følte at et repertoar uten Ninas avhengighetsskapende sjokoladejulekjeks, var et repertoar som manglet sjel. Heldigvis visste Nina alt om sjelløse repertoarer (det er nok en grense for hvor mange ganger man kan høre Gammel jegermarsj uten å gå på en musikalsk smell), og delte hemmeligheten med meg. Jeg føler ikke at jeg bedrar tilliten hennes ved å videreføre den på bloggen, siden det er verdt å merke seg at dette tilfeldigvis er, etter min mening, verdens beste oppskrift på kaka med det klingende norske navnet chocolate chip cookie. Og det er så mange som påstår at de sitter på selve gralen, så da må jeg, til Ninas forsvar, bevise at de tar feil.
Ellers er det hjemmekontor i Oslo på meg denne uka. Jeg går lange morgenturer til favorittbokhandler og favorittkafeer, baker og drikker enorme mengder kaffe. Norge, mitt Norge. Blir ikke jul uten deg.

Nina-kaker (tidenes beste sjokoladebitkjeks)
ca. 30 kaker


75 g mykt smør
100 g sukker
50 g brun farin
1 egg
150 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts natron
en liten 1/2 ts fint salt
125 g kokesjokolade eller annen mørk sjokolade, grovhakket
litt havsalt til å strø oppå (valgfritt)

Sett ovnen på 175 grader. Rør smør og sukker godt sammen. Tilsett farin og egg, og bland godt. Bland mel, vaniljesukker, natron og salt i en liten bolle, og vend inn i smørblandingen. Rør inn sjokolade. Sett to teskjeer med deig i en topp på en bakeplate, og trykk den litt flat. Strø eventuelt litt havsalt på toppen. Gjør det samme med resten av deigen, og stek deretter kakene i 7 til 10 minutter. De er ganske skjøre når de kommer ut av ovnen, så det er lurt å la dem hvile på bakepapiret noen minutter før du flytter dem over på rist. De skal være myke og gode.

1 kommentar:

haihi sa...

Denne oppskriften skal jeg definitivt pröve! Så koselig at du har tid å nyte av Oslo under juletiden!
Stor klem
Anna