onsdag 31. mars 2010

Bøker og blader.

Her er et tips hvis du befinner deg i London og er glad i bøker:

Persephone Books spesialiserer seg på ukjente, kvinnelige forfattere, men har også flere mer kjente navn (samt et utvalg menn!). De har i tillegg en strålende blogg, som du finner lenke til på høyre hånd ->

De fleste bøkene har et rimelig intetsigende, grått omslag, men på innsiden skjuler det seg noe annet:


Det følger også med matchende bokmerke, med et lite utdrag fra boken på den ene siden. Også er de helt uavhengige, og det skal man ikke kimse av!
Jeg kjøpte noe annet i London også, denne gangen på orkidé-messen:

Fine planteillustrasjoner fra hageblad utgitt på slutten av 1800-tallet ... Man er da ikke hagenerd for ingenting!

Altså:

tirsdag 30. mars 2010

Salat med røkt kolje, grønne bønner og posjert egg.

Denne salaten ble en uforutsett påskesalat.

I Storbritannia liker de nemlig å farge fisk. Litt som vi farger påskeegg.

De ser bare ikke halvparten så tiltalende ut. Røkt fisk farges altså gul (som regel). I mer snobbete supermarkeder, som Waitrose, selger de sjelden farget fisk, du kan nemlig oppdrive den "naturell" også, men mitt lokale supermarked er ikke så avansert.


Røkt kolje er populært her, og særlig i kombinasjon med et posjert egg. All den gulfargen passer jo til årstiden, så egentlig hadde vel et mer tiltalende navn på denne retten vært Påskesalat. Den har, i tillegg til gul fisk og en vakker, posjert eggeplomme, hjemmelagde krutonger, sprø bønner og en sennepsvinaigrette som skaper en meget tiltalende kontrast. Men det mest fascinerende er helt klart fisken. Jeg tror det er den første fiskesalaten jeg noensinne har spist.

Får du ikke tak i påskepyntet kolje, aner det meg at enhver røkt fisk, f.eks. røkelaks, kan passe bra. (Laks og eggerøre er jo en klassisk kombinasjon, så hvorfor ikke laks og posjert egg?)

Salat med røkt kolje, grønne bønner og posjert egg
fra 101 Meals for Two
1 ss grov sennep
5 ss olivenolje (jeg brukte en blanding av olivenolje og chiliolje)
1 ss hvitvinseddik + en dæsj
salt og pepper
1/2 loff, i biter
180 g grønne bønner
300 g røkt koljefilet, uten skinn og bein
2 egg
blandet salat (jeg brukte plukksalat, boken anbefaler frisé)

Lag en dressing av sennepen, 3 ss olivenolje, 1 ss hvitvinseddik, salt og pepper. Spre loffbitene utover en bakeplate, drypp på resten av olivenoljen (her brukte jeg chiliolje for litt ekstra smak) og stek under forvarmet grillelement i 8 til 10 minutter. (Hvis du ikke har ovn med grillelement, vedder jeg på at det fungerer like fint i stekeovnen ved 200 grader. Hold øye med krutongene slik at de ikke blir brent.) Kok bønnene i 3 minutter, til de er blitt litt sprø. Løft dem ut med en hullsleiv, og bland dem med litt av dressingen. Ha koljefileten(e) i vannet, og la dem trekke i 5 minutter. Løft fisken ut med hullsleiv, og del opp i biter. Ha en dæsj hvitvinseddik i kokevannet, knekk eggene og ha dem i kasserollen. Posjer dem i 3 minutter, løft ut med hullsleiva og la dem renne godt av. Sett sammen salaten: Legg salatbladene på tallerkner, fordel fisk, krutonger og bønner oppå. Topp med et egg på hver tallerken, og drypp over resten av dressingen.

Store ting på gang.


I vinduskarmen.

onsdag 24. mars 2010

Sesamkjeks.

Her kommer del 2 av den rasende spennende føljetongen om kjeks som passer til ost (og vin!). Jeg ble tatt på senga av den store mengden sesamfrø (1 dl er overraskende mange små frø), og måtte dermed utsette bakingen til jeg hadde fått supplert sesambeholdningen. Livet skal ikke være enkelt.


Men i kveld blir det altså ost, vin og hjemmebakt kjeks, gode venner og god stemning. Slett ikke verst på en regntung onsdag!
Se også del 1, Sprø rugkjeks med karve.
Sesamkjeks

fra Damms store bakebok
ca. 70 stykker

100 g smør eller margarin
2 dl vann
3 dl sammalt hvete, fin eller grov
1 ss honning
1/2 ts salt
1 dl sesamfrø
1 dl hvetekim (jeg brukte havrekli, det gikk helt fint)
1 dl hvetemel

Smelt fettet og ha i vannet. Bring til kokepunktet. Bland sammalt hvete, honning og salt i en bolle (det blir lettere å blande inn honningen hvis du har den oppi den varme smørblandingen), og ha i deigvæsken. La blandingen stå til den er blitt lunken. Bland inn sesamfrø, hvetekim/havrekli og hvetemel. Bland sammen til en fast deig, og la stå i kjøleskapet et par timer.

Sett ovnen på 225 grader. Kjevle deigen tynt ut. (Boken foreslår på bakeplaten, jeg har bare én bakeplate, så kjevlet ut på kjøkkenbenken og flyttet over på platen etterpå. For sikkerhets skyld kjevlet jeg dem ikke tynne, slik at jeg var sikker på at de ikke skulle bli ødelagt når jeg flyttet dem over. Dette gikk helt fint, og smaken er like god!) Trykk eller skjær ut kjeks (jeg brukte den riflete deigtrillen du ser på bildet ovenfor). Prikk godt med en gaffel. Stek kjeksen i 8 til 10 minutter. Avkjøles på rist, kan oppbevares i lufttett boks i 2 uker på tørt og kaldt sted.

tirsdag 23. mars 2010

RHS Orchid Show 2010 (London).









Hvis du er i London, er disse messene kjempeflotte (RHS-bygget er også en art deco-perle verdt å få med seg), og rimelige (jeg betalte £5 for både orkidéutstillingen og den tilhørende kunstutstillingen med botaniske illustrasjoner), og en artig variasjon fra alle de "vanlige" turistattraksjonene i den britiske hovedstaden. Du finner dato og tidspunkt for fremtidige messer ved å klikke på lenken ovenfor.

PS: Kjeksen kommer i morgen! Gikk tom for sesamfrø ...

mandag 22. mars 2010

Sprø rugkjeks med karve.


Kaÿa, min norske kollega på jobb, kjenner meg rimelig godt.

Til bursdagen min i forrige uke gav hun meg ost.

Tre fantastiske oster, faktisk, med en rimelig påtrengende aroma. Med andre ord den beste typen ost: Den som lukter død og pine.

Og hva gjør man når man huset dufter såpass sterkt av ost at naboene begynner å se skrått på deg?
Osteparty!

Og dermed trenger man kjeks. Dette er den første sorten jeg bakte, jeg har en annen oppskrift å dele i morgen. Følg med!

Sprø rugkjeks med karve
fra Damms store bakebok
ca. 40 stykker

100 g smør eller margarin
1 dl melk
2 dl sammalt rug
1 dl hvetemel
1 dl siktet rugmel
1 ts bakepulver
1 ts sukker
1/2 ts salt
1 ts nystøtt karve eller spisskummen

Forvarm ovnen til 200 grader.
Smelt smøret i en liten kasserolle. Ha i melken, og ta kasserollen av platen.
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Ha i smørblandingen, og arbeid sammen til en fast deig. Del deigen i to, og kjevle hver del ut til en tynn leiv. Bruk rutekjevle, eller prikk godt med en gaffel. Stikk ut kjeks med en form, plasser på en bakeplate kledd med bakepapir, og stek i 8 til 10 minutter, til kjeksene er ble itt gyldne. Avkjøl på rist. Kjeksene kan oppbevares i lufttett boks i 2 til 3 uker. I følge Sætre er rugkjeks perfekt med blåmuggost og chèvre, vi spiste dem med Mimolette, en utrolig god fransk ost som er knall oransje på farge, og syntes det var en utmerket kombinasjon. Til syvende og sist tror jeg denne kjeksen passer godt til de fleste oster. Og så er den perfekt til bare å knaske på generelt, egentlig.

torsdag 18. mars 2010

Kveldstur i botanisk hage.








Når suvernirbutikker er så fine, får man lyst til å handle upassende mengder ... Ikke et troll å spore! La dere inspirere, norske turiststeder!

Sent, men godt.





Og nå skinner vårsola også!

onsdag 17. mars 2010

For kaldt for grilldressen.

Jeg tør nesten ikke fortelle det, siden jeg hører skrekkhistorier fra moderlandet om ekstrem snørasfare og folk som får takras i hodet på Frogner, men så må jeg si det allikevel:

Vi hadde årets første grillkveld på mandag!
Utepils ble det også.


tirsdag 16. mars 2010

Bursdager, morsdager og andre dager.




Bursdager, morsdager og hverdager er alle ekstra fine når de inkluderer tulipaner, kaffe på sengen og gode klemmer.

mandag 15. mars 2010

Frokost på kafé.




Jeg kan anbefale Nibbles.
Du finner den i Saffron Walden.
Saffron Walden var i fordums tider et knutepunkt for safrankrokusindustrien.

Nå er den en koselig, litt søvnig by med mange antikvariater, marked på lørdager og en vakker hage jeg har skrevet om før.