tirsdag 9. august 2011

Nigel Slaters fylte tomater.

 Det skjer noe magisk når du putter en skive med geitost oppi en halv tomat.
 Visste du det?
Det vet i hvert fall Nigel Slater, mannen jeg for litt siden roste opp i skyene, mest av alt fordi han virkelig har et talent for å kombinere kjente og kjære råvarer slik at de blir enda litt bedre. Ta for eksempel geitost. Og solvarme tomater. Og litt timian. Ikke glem en klunk god olivenolje. Alle er de gode ting hver for seg, men sammen, og etter litt varmebehandling, blir de fire komponentene (pluss litt salt og pepper) til det som måtte kunne kalles en skikkelig delikatesse.
Tomatplantene ute i hagen prøver så godt de kan, men den britiske sommeren (som startet meget lovende i mai, men deretter har gått rett sydvest) er et tøft klima å modne tomater i. Tomatene på bildet er derfor kjøpt, men vi lever i håpet om å kunne lage denne retten på nytt med våre egne tomater om ikke så alt for lenge. For det blir helt klart reprise av denne fortryllende godbiten, regn eller ikke.

Liker du ikke geitost? (Det gjorde ikke jeg før, men så hadde jeg en ostevekkelse på ferie i Frankrike. Den involverte skiver med bagett, toppet med geitost og honning grillet til osten boblet ganske så liflig, på en seng av friséesalat. Det var også et glass sancerre involvert. Eller muligens to.) Da kan du fint bruke en annen ost med liknende konsistens.

Nigel Slaters fylte tomater
fra Tender vol I
2 porsjoner

4 store, godt modne tomater
olivenolje
4 eller 5 kraftige timianstilker
2 små geitoster eller andre små oster

Forvarm ovnen til 180 grader. Skjær en tykk skive fra toppen av hver tomat, og bruk en teskje til å grave ut nok tomatkjøtt til at du får plass til en halv geitost (men ikke ha osten oppi enda). Plasser tomatene tett i tett i en ildfast form, salt og pepre nedi dem og ha en teskje med olivenolje i hver. Dra bladene av timianstilkene og fordel dem mellom tomatene. Stek tomatene i omtrent 25 minutter, til de er myke og har fått litt farge. Del ostene i to eller flere biter, alt etter om de passer oppi tomatene eller ikke, og plasser dem i tomatene. Ha litt olje fra hver tomat over osten, eller ha på litt ny olje dersom tomatoljen har forsvunnet, og returner tomatene til ovnen i omtrent 10 minutter, til osten har smeltet.

2 kommentarer:

Veronika sa...

Mmmm! Ser deilig ut :) Disse kunne man sikkert slengt på grillen også, tror du ikke?

Siri sa...

Det kan man sikkert, kjempegod idé! Perfekt sommersnacks :)