fredag 12. august 2011

Sjokoladekake med krokan.

Å bake med bestemor på kjøkkenet hennes er sånt sommerminner lages av, og sånn har det vært helt siden jeg kunne balansere på en krakk og titte oppi de ulike bollene og litermålene hun hadde stående på kjøkkenbenken, på jakt etter noe som kunne smakes på.

Bestemor liker klassikerne, og baker bløtkake med multer og karnevalskake om sommeren, mens jeg leser gamle utgaver av Hjemmet hun har spart til meg og prøver å finne noe nytt å sette på kakebordet i et av de mange bursdagsselskapene sommeren har å by på. Jeg har allerede snakket om blåbærrutene, som ble kaffekos en ettermiddag heller enn bursdagskake, men denne sjokoladekaken her krever helt klart sin anledning. Og sin kvinne! Jeg hadde et mindre sammenbrudd under krokanlagingen, men bestemor, som pleide å lage hjemmelaget krokanis da mamma og tantene mine var små, kom til unnsetning, og hun foreslår å tilsette smør i krokanoppskriften nedenfor, for å gjøre livet lettere for deg selv (mentalt, om enn ikke fysisk).

Å legge sommerferiebesøket hos bestemor i nord-Norge til dypeste juli betyr at vi havner midt i bursdagssesongen, midt i multesesongen, midt i blåbærsesongen og også midt i grillsesongen. Fins det egentlig noe bedre enn når universet konspirerer det slik at alle disse sesongene deler en uke eller to i slutten av juli? Og solen aldri går ned? I hvert fall ikke om du er et av de heldige julibarna, skulle jeg tro (sukker undertegnede, som har bursdag i mars).
Denne kaken er en slags brownie, og skal være brownie-aktig i konsistensen når den kommer ut av ovnen. Det er antakelig ikke livsviktig å lage krokanen som hører til (særlig hvis du har lett for å få krokanrelaterte sammenbrudd, som meg), men kom igjen. Gjør det allikevel. Få bestemor til å stille til disposisjon om nødvendig.

Sjokoladekake med krokan
fra bilag til Hjemmet nr. 9/06
1 kake


150 g smør
150 g mørk kokesjokolade (jeg brukte 80 % kakao)
4 egg
2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1/4 ts salt
2 dl hvetemel
Glasur:
100 g mørk kokesjokolade
1 ss smør
Krokan:
100 g sukker (jeg syntes det ble lite sukker i forhold til mandler, her kan du trygt doble mengden sukker)
100 g mandler
(litt smør, til å smelte sukkeret med)

Smelt smøret på svak varme og la sjokoladen smelte i smøret. Pisk eggedosis av egg og sukker, og tilsett salt og vaniljesukker. Bland i sjokoladesmøret og hvetemelet. Hell røren i en godt smurt form, 24 cm, gjerne med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i 25 minutter. Den skal være litt bløt i midten, den stivner ved avkjøling. Smelt sjokoladen i smøret, og bre glasuren over kaken. Krokan: Smelt sukkeret i smøret i en stekepanne (husk å rengjøre den godt først!) til det er lysebrunt. Rør i hakkede mandler og hell krokanen utover på en oljesmurt stekeplate. La krokanen bli så tynn som mulig (du må jobbe raskt!). Brekk den i biter når den er stivnet, og stikk biter ned i kaken. Hakk resten og legg hakket rundt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! Ville berre seia at eg likar bloggen din så godt! Blir glad kvar gong det er eit nytt innlegg, den er ei kjempefin inspirasjonskjelde! Ha ein fin augustkveld:)

Siri sa...

Tusen takk for kjempetrivelig kommentar, Anonym :)

Paula/Tim sa...

This cake looks fantastic - is there an English translation?

Like your blog, especially the photos.

best wishes

Wanton Flavours

Paula/Tim sa...

Hello
Actually I think I can work it out - thanks for the offer. Glad you liked Hole in the Wall - we were a wee bit disappointed, maybe we'll try the steak next time. It's a lovely walk