onsdag 20. juli 2011

Flapjacks.


Fasinasjonen med artig britisk navngiving ruller videre, og dagens eksemplar finner du alle steder her borte: På bensinstasjonen, på bakeriet, i matpakker og på Afternoon Tea-brettet. Flapjacks er rett og slett en slags småkake, forkledd som noe en anelse sunnere (havregryn har fort den effekten). Men la deg ikke lure, dette er ikke noen fancy energibar, dette er smør, brunt sukker og gryn i skjønn forening.
Scenario: Det regner. Du står barbeint på ditt engelske kjøkken, lurer på om vi virkelig kan skrive juli, angrer på at du ikke tok på deg sokker i morges. Du har lyst på noe. Men dette "noe" er ikke en tur på butikken. Du tyr til en bok full av klassikere, full av regnværsmat. Du finner fram posen med havregryn og begynner å glede deg til lukten av smør som brunes i panna.
Flapjacks
omtrent 16 biter
fra Grandma's Best Recipes

200 g havregryn

55 g mel
115 g hasselnøtter, grovhakket

115 g smør
85 g brunt sukker
2 ss honning eller lys sirup


Forvarm ovnen til 180 grader. Ha smør, sukker og honning i en liten kasserolle, og la det putre til sukkeret har smeltet. Imens blander du de tørre ingrediensene i en bakebolle, og smører en liten langpanne eller kler den med bakepapir. Rør inn det våte, og bland til du har en jevn, tykk blanding. Ha røren i langpannen og trykk den jevnt ut med baksiden av en skje eller en slikkepott i silikon. Stek i 20 til 25 minutter, til blandingen er gyllen og fast å ta på. Bruk spissen på en kniv til å tegne 16 ruter (omtrent), og vent til flapjacken er helt avkjølt før du skjærer den opp.

Fine ting i det siste.

1. Promenering i varmen (før det begynte å regne, ustoppelig) 2. Hjemmelagde burgere! 3. Morellsesongen gjorde sitt inntog, i år som i fjor 4. Hjemme alene-middager med dette og hint fra kjøleskapet 5. Bladbete på gang 6. Øl

torsdag 7. juli 2011

Gulrot- og korianderlapper.

Det er noe med sommer, varme og frityrstekt mat. Når temperaturen begynner å øke, får jeg alltid lyst på matvarer stekt i flere centimeter olje, noe som er skikkelig uklokt med tanke på bikinisesongen, men så veldig tilfredsstillende når du svetter og har et visst saltbehov å dekke.
Det viser seg at man ikke trenger å bli helt britisk (og kjøpe seg frityrkoker) for å få tilfredsstilt dette behovet. Man trenger faktisk ikke å frityrsteke i det hele tatt, men kan ha en ekstra god klunk med olivenolje i stekepanna og pannesteke på vanlig måte. For hva gjør man egentlig med all den oljen man har til overs etter frityrsteking? Søppelkassen? Vasken? Blomsterbedet?
Resultatet blir annerledes, men disse lappene har et umaminivå helt på høyde med frityrstekte godsaker som akkarringer og den allstedsnærværende påmfritten. Men du slipper å finne deg et hendig hull i bakken til oljelagring etterpå.

Nigel Slater er blitt favoritten min blant de britiske matskribentene. Ikke bare skriver han som en gud, oppskriftene hans er på magisk vis akkurat det jeg har lyst på, og krever ofte ikke noe annet enn det jeg allerede har i kjøleskapet og det litt for overfylte krydderskapet over mikro'n. I oppskriften under fikk jeg også tatt i bruk korianderplanten i hagen, som sårt trengte en stuss. Dersom du er usikker på om du egentlig liker koriander, oppfordrer jeg deg til å prøve disse lappene. Koriandersmaken er ikke påtrengende på noe vis, men gir den søte gulrotsmaken noe å bryne seg på. Jeg er ikke fremmed for tanken om at koriander alltid står i fare for å minne om spiselig grønnsåpe – dette er heldigvis overhodet ikke tilfelle her.

Gulrot- og korianderlapper
fra Tender: vol I av Nigel Slater
2 til 3 porsjoner

325 g gulrøtter, skrelt
1 middels stor løk
salt og pepper
1 egg, sammenvispet
150 ml matfløte
1 fedd hvitløk, most
3 toppede ss vellagret ost (jeg brukte cheddar)
en neve korianderblader, grovhakket
1 toppet ss hvetemel
olivenolje til steking

Riv gulrøttene grovt. Du kan velge om du vil finhakke eller rive løken. Bland gulrot, løk og hvitløk i en bolle, og krydre med salt og pepper. Tilsett egg, fløte, ost, koriander og hvetemel, og bland godt. Varm et tynt lag olivenolje i en stekepanne, og ha et par gode skjeer med røre i. La lappene steke til de har fått fin farge på undersiden, og snu dem deretter og la dem bli pent brune på den andre siden også. De er ganske skjøre, så det kan være lurt å ha et annet redskap til å hjelpe deg med, i tillegg til stekespaden. (Jeg brukte en slikkepott i silikon, siden den var ... nærmest.) De er klare når de har fått fin farge på begge sider. Ha dem over på litt tørkepapir for å bli kvitt overflødig olje. Spis omgående, Nigel anbefaler i selskap med en salat av brønnkarse med olivenolje og sitron som dressing (som er det du ser på bildet ovenfor).