onsdag 26. januar 2011

Parkin.

Det som er aller viktigst for meg når vinden bærer med seg isregn over Cambridge og jeg får lyst til å bake noe, er at jeg allerede har alle ingrediensene i hus. Latskap er ikke å forakte, særlig når det resulterer i en krydderkake som denne.
Parkin er en klassisk kake fra Nord-England, nærmere bestemt Yorkshire. Noen sarte sjeler vil kanskje synes den er litt vel krydret, det er tross alt en hel spiseskje malt ingefær ute og går her. Noen syns kanskje den ser lite tiltalende ut, fri for glasur og avansert topping som den er (bare noen havregryn blandet med et drøss demerarasukkerkrystaller). Og noen syns sikker langpannekaker er håpløst kjedelig, når man kan bake whoopie pies! macaroner! surdeigssjokoladekake!

Men jeg synes man ikke skal kimse av gamle, velprøvde oppskrifter, oppskrifter som er eldre enn kjøleskapet, pasteurisering og fremfor alt Brustad-bua: Oppskrifter på holdbare godsaker, laget på ingredienser du etter all sannsynlighet har stående i kjøkkenskapet (du trenger ikke egg engang!). Denne kaken er en slik godsak. Hvor lenge den holder seg, avhenger selvsagt av med hvilken hastighet den blir spist opp.

Parkin
fra The Baker av Leanne Kitchen

150 g smør, i biter
140 g brunt sukker
175 g mørk sirup
200 g havregryn
125 g hvetemel
1 ts natron
1 ss malt ingefær
2 ts blandet krydder (kanel, muskat, allehånde, i Storbritannia kalt mixed spice)
125 ml melk
Strøssel:
2 ss havregryn
2 ss demerarasukker

Forvarm ovnen til 180 grader. Kle en liten langpanne (23 cm) med bakepapir, la det henge litt ekstra papir over kantene. Ha smør sukker og sirup i en kasserolle, og rør over svak varme til smøret er smeltet og sukkeret oppløst. Ta kasserollen av varmen. Kjør havregrynene i en kjøkkenmaskin (jeg brukte stavmikser med den lille "kjøkkenmaskindelen" på) til de er grovt hakket. Ha grynene i en bolle, og sikt i mel, natron og krydderne. Rør inn sirupsblandingen og melken, og ha deretter røren i langpannen. Bland sammen de to strøsselingrediensene, og strø dette over kaken (dette blir et meget tynt lag strøssel, du må gjerne lage mer hvis ønskelig). Stek kaken i 40 minutter, sjekk at den er gjennomstekt ved å stikke i den. La kaken avkjøles i formen i fem minutter, og løft den så over på en rist for å avkjøles helt. Del i stykker før servering. Kaken har god holdbarhet, og tåler en drøy uke i en lufttett boks på et kjølig sted. Den kan også fryses, i inntil åtte uker.

2 kommentarer:

skb sa...

Denne må prøvast!
Skikkelege kaker utan fiksfakseri er noko eg kan like :)

Siri sa...

skb: Den er en britisk klassiker som kan anbefales på det sterkeste! Enkle kaker er tingen :)