søndag 8. april 2012

Grovt bakepulverbrød med spelt og rug.

Når det plutselig er mye som skjer på én gang, og du vil ha litt trygghet på kjøkkenet igjen, er det fint å kunne ty til noe kjernesunt, noe som metter magen og roer pulsen. Et brød for eksempel, uten fett, uten gjær, uten sukker: Bare tre typer mel, sprø skorpe og klart til  å smøres tjukt med smør på under én time.
Brød er ikke skapt like, og bakepulverbrød er helt klart noe for seg: Rett fra ovnen er det noe av det mest tilfredsstillende du kan bake på så kort tid, men fra og med dag to går det bare en vei - inn i ørkenen. Tørt bakepulverbrød er ikke noe særlig, og krever en total omstrukturering, for eksempel til krutonger. Til det passer det imidlertid ypperlig. Del i så fall brødet i mindre terninger, ha smør eller olivenolje i en stekepanne, fres brødterningene til de er sprø og strø deretter eventuelt over ønsket krydder; mine favoritter er chiliflak eller tørket timian.
Det er allikevel i fersk form bakepulverbrød gjør størst lykke, og har du mange nok rundt frokostbordet eller stor nok appetitt, går dette brødet unna før det rekker å bli det minste tørt. Brunost er det pålegget jeg syns gjør seg aller best, særlig på et brød bakt delvis på spelt - det er noe med den litt nøtteaktige smaken som virkelig får den søte brunosten til å skinne.
Som regel sparer jeg spesielle frokoster til helgen, men innimellom trenger både sansene og sjelen noe mer enn den vanlige skålen med havregrøt - dette brødet er som skapt for sånne fredagsmorgener. Omtrent umulig å mislykkes med, og med en ingrediensliste som ikke gir noen dårlig samvittighet.

Grovt bakepulverbrød med spelt og rug
ett brød
inspirert av Super Natural Every Day av Heidi Swanson

100 g grovt rugmel
175 g grovt speltmel
225 g hvetemel
1 3/4 ts natron
1 1/4 ts fint havsalt
475 ml kefir, pluss ekstra til pensling

Forvarm ovnen til 200 grader. Sikt alle meltypene, natron og havsalt i en stor bolle. Hell bort det som blir igjen i sikten. Lag en fordypning i melblandingen, og tilsett kefiren. Rør sammen til en deig, ha den over på et melet bakebord og elt i 30 sekunder, form til en rund, litt flat leiv som du flytter over på en bakeplate med bakepapir. Pensle med kefir, strø over godt med mel (2 ss er passe), og bruk en skarp kniv til å skjære fire snitt i leiven, omtrent halvveis gjennom den, som om du skulle delt en kake. Stek brødet først i 30 minutter midt i ovnen, og flytt deretter bakeplaten med brødet et hakk oppover i ovnen, og stek i 20 minutter til. Skorpen skal bli sprø og gyllen. Avkjøl på rist.

2 kommentarer:

Kanelo och vanilj sa...

Vilken fin blogg du har!

Siri sa...

Kanelo och vanilj: Tusen takk!