fredag 27. april 2012

Sennepsristede potetbåter.

 Jeg har et partytriks. Det heter sennepsristede potetbåter.

Du kan vel si jeg haler dette trikset fram av den noe slunkne flosshatten oftere enn jeg bør: Hvem vil vel dra på fest med en gjeng poteter, når de kan svinge seg i valsen med bruschetta og kanapeer og yppige asparges innpakket i pancetta? Potetbåter er for rene veggpryden å regne til sammenlikning.
Men! Disse gir den gjengse potetbåt slinger i valsen! (Sukk.)

Til saken: Disse potetkløftene tilhører vel grovt sett samme familie som kålrot-frites, en annen ovnsbakt rotgrønnsak i snacksformat, men dette er ikke en konkurranse: Der kålrotstavene er søte og myke av ost og rosmarin, er disse båtene krydrede og skarpe i smaken, akkurat slik god sennep skal være. Knaser litt gjør det også når du biter i en, det er de små sennepsfrøene som eksploderer og bare gjør ting bedre. Og øltørsten større.
Denne oppskriften ser stor ut, men båtene får fort bein å gå på, og blir det noen til overs på lørdagskvelden, er de fin-fine som en liten appettittvekker før søndagssteken (kanskje med et glass IPA?). Etter min mening er de like gode kalde som varme, men de mister jo noe av sprøheten i skinnet etter en natt i kjøleskapet, så det kan være verdt å hive dem i ovnen en ti minutter rett før servering, dersom du får noen til overs. Alternativt kan du invitere meg på besøk, så blir de nok borte, skal du se.

Sennepsristede potetbåter
inspirert av oppskrift fra Smitten Kitchen
antall porsjoner varierer ut fra hva du skal bruke potetbåtene til; snacks eller middagstilbehør

1,2 dl grov sennep
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss smør, smeltet
2 ss sitronsaft
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ss tørket oregano eller kongsgress
1 ts finrevet sitronskall
1 ts havsalt
1,3 kg rimelig små poteter, jeg brukte pimpernell, skåret i båter

Gjør klar en rist i øvre og en rist i nedre del av stekeovnen, og forvarm til 220 grader. Kle to bakeplater med kant med folie. Visp sammen sennep, olje, smør, sitronsaft, hvitløk, oregano, sitronskall og salt i en stor bolle. Ha potetbåtene oppi bollen, kvern godt med pepper over og bland godt, slik at potetene blir trukket med sennepsblandingen. Fordel potetene blant de to bakeplatene, og dersom det blir noe sennepsblanding til overs, lar du den være igjen i bollen. Spre potetene utover slik at de ikke overlapper. Stek i 20 minutter, og bytt deretter om på de to bakeplatene og stek videre i omtrent 25 minutter, til potetene er møre, lettere oppblåste og blitt litt sprø på utsiden. Jeg synes de er like gode kalde som varme. Har du ingen festlig anledning i sikte (men det har du vel, nå som vi nesten skriver mai måned?), er de ypperlig følge til en saftig biff, pølser eller det tidligere nevnte ølet.

6 kommentarer:

Helene sa...

Nam! Jeg elsker sennep og denne oppskriften skal definitiv testes! :)

Martina sa...

Bloggen din er så inspirerende! Her om dagen følte jeg meg ikke helt på topp. Klikker meg inn her, til en trøstende oppskrift på sjokoladekjeks som skal bakes i dag. Så oppskriften din på rabarbakompott, rabarbra på tilbud, og vips hadde jeg laget verdens beste tilbehør til morgenyogurten. Og nå dette! Jippi! Takk for flott inspirasjon, fine bilder og gode oppskrifter :)
God helg!

Siri sa...

Helene: Fortell hvordan det gikk! Jeg syns de er fantastisk gode, særlig med en såpass kort ingrediensliste.

Marina: Så utrolig koselig å høre! Kommentaren din lyste opp hele søndagen min :) Rabarbrafrokost = våren på sitt beste!

Silje sa...

Disse skal prøves! Elsker ovnsstekte poteter. Kjempefin blogg du har. God helg :-)

myfoodpassion sa...

Spennende vri på ovnstekte poteter:
Jeg bruker ofte parmesan men dette skal jeg definitivt prøve.

Siri sa...

myfoodpassion: man får mye smak fra en rimelig kort ingrediensliste, de er verdt et forsøk!