onsdag 18. april 2012

Ovnsbakt rabarbrakompott med vanilje.

Først kommer rabarbraen, og så er det bare et tidsspørsmål før aspargesen er her igjen. Der er sånn jeg deler inn våren i England. Sånn, og så kommer Cambridges store ølfestival i månedsskifte mai/juni, og da er det sommer. Altså: rabarbra, asparges, øl. Hva er vel mer logisk?
Jeg savner den store rabarbraplanten vi har i kolonihagen i Oslo. Den er trofast, pålitelig og sjenerøs, akkurat som drømmemannen. Den blir ikke (mer) sur om du ikke plukker av den, den bare fortsetter å produsere blad på gigantiske blad, og de lengste stilkene rekker nesten til himmelen, eller i hvert fall til en hel pai alene.
Rabarbrastilkene på disse bildene ble kjøpt på lørdagsmarkedet i Cambridge, og som årets første rabarbra var de noen kortlevde krabater: Denne kompotten kan lages på 15 minutter, og dermed var 400 g rabarbra borte på under halvtimen. Årets første, varme rabarbrakompott ovnsbakt med vaniljestang + "gresk" yogurt fra Somerset = hvilken rabarbra?
I Norge er vi vel ikke helt der enda, men snart, snart kan også kolonister og normale nordmenn putte en skål med fløyelsmyk glede på frokostbordet. Og til livs.

Ovnsbakt rabarbrakompott med vanilje
en halv liter, cirka
fra et oppskriftskort fra den britiske supermarkedskjeden Tesco

400 g rabarbra, skåret i korte stykker
1 vaniljestang, delt i to på langs
2 ss sukker
2 ss appelsinjuice

Forvarm ovnen til 190 grader. Ha rabarbrabitene i en ildfast form, skrap ut frøene fra vaniljestangen og strø dem over rabarbraen, hiv oppi stangen også. Ha så sukker og appelsinjuice i, og bland alt godt. Sett formen i ovnen, og stek i omtrent 15 minutter, til rabarbraen er helt mør. Velg om du vil blande alt sammen til en masse, eller server de silkemyke bitene i hel form (fungerer best dersom du skal bruke kompotten omgående, f.eks. på grøt, pannekaker eller den nevnte yogurten).

4 kommentarer:

haihi sa...

Rabarbra er sååååå godt! her har det värt +2 grader flere morgener på rad, til helgen er värmeldingene heldigvis litt mer optimistiske (+15 grader-ish)
Skal ta meg en tur til Dublin neste uke med ett gjeng kompiser. Gleder meg sånn!
Håper alt står bra til i Cambridge! Jeg önsker deg og Brendan en riktig god vår(eller det er vel igrunnen nesten sommer der?;)
stooor klem
Anna

Siri sa...

Anna: Kos deg i Dublin! Du burde oppdatere bloggen din med noen bilder fra turen ;)

monica sa...

Very nice blog! Gratulerer. Gleder meg til rabarbra

Siri sa...

monica: Rabarbraen er helt klart verdt å vente på!