fredag 2. november 2012

Ovnsbakt rosenkål med couscous og gauda.

 Matens skjønnhet har vært oppe til diskusjon på denne bloggen tidligere, og med god grunn: Det sies jo at det du spiser skal appellere til ikke bare smakssansen, men også til synet. Man får lyst på mat som ser tiltalende ut, noe som unektelig reiser spørsmålet: Hvorfor er Grandiosa så populær? En mindre vakker pizza skal man lete lenge etter.

Men akkurat på denne grå fredagen vil jeg slå et slag for ulekker mat (men ikke for Grændis). Rosenkål er jo egentlig en pen grønnsak: Bittesmå grønne kålhoder, mørkegrønne på utsiden og lysere og lysere grønne jo lengre inn mot sakens kjerne du kommer. Rosenkål er ikke pen på samme måte som f.eks. romanesco-kålen, eller en tallerken full av nesten usømmelig grønne asparges, men den er ikke vond å se på (med mindre du virkelig misliker rosenkål). Utfordringen med retten du ser her, er det som skjer når du steker rosenkålen i ovnen. Den blir på en måte solbrent. Uten sol.
Men vær så snill å ikke la utseendet stoppe deg, for dette er en bolle med hverdagslig kosemat uten dårlig samvittighet. Det skjer noe magisk med rosenkålen i ovnen, rent bortsett fra brunfargen, den blir nemlig nøtteaktig på smak og silkemyk (ikke sprøstekt, som man kanskje skulle tro). Litt balsamicoeddik og noen gram vellagret ost framhever nøttesmaken og tilfører litt luksus til det som i bunn og grunn er kål og gryn, hånd i hånd. Det høres eller ser kanskje ikke særlig tiltalende ut, men alt trenger ikke være lekkert for å smake godt. Fårikål, I'm looking at you.

Ovnsbakt rosenkål med couscous og gauda
2 lunsjporsjoner

400 g rosenkål, renset
salt og pepper
1 ss olivenolje
1 til 2 ts balsamicoeddik
100 g couscous
50 g vellagret gauda eller annen vellagret ost (parmesan eller comté kan også funke fint), revet

Sett ovnen på 200 grader. Del rosenkålhodene i to, og legg dem på bakepapir på en bakeplate. Ringle over olivenolje, strø på salt og pepper og bland godt (mest effektivt å bruke hendene). Stek rosenkålen i omtrent 20 minutter, til den er mør og begynt å bli karamellisert i kantene. Mens rosenkålen steker, tilbereder du couscous etter anvisningen på pakken. Riv osten. Når rosenkålen er ute av ovnen, ringler du over balsamicoeddik og blander godt. Ha couscous, rosenkål og revet ost i en større bolle, og bland forsiktig. Smak om det trengs mer salt eller pepper, fordel mellom to boller eller tallerkner, og server.

2 kommentarer:

Bollefrua sa...

Du skriver så bra! Glad jeg oppdaget bloggen din. Og rosenkål er en favoritt, gleder meg til å prøve dette. God helg, Siri! Hilsen Astrid alias Bollefrua

Siri sa...

Astrid/Bollefrua: Takk, du! Liker du rosenkål, er dette en super variant å prøve seg på.