onsdag 5. desember 2012

Vannkringler.

Tradisjoner er fine greier, og i år som i fjor passer jeg på å dele en ekte nordnorsk bakeoppskrift nå i desember, for liksom å komme i stemning. Jul for meg er synonymt Nord-Norge, bestemor og et utall sorter bakevarer som viser sitt blide åsyn i den søte juletid. Rengækakæ er en slik bakst, disse vannkringlene er en annen. Andre superlative småkaker er skrivefruens kaffebrød, krinalefse og hestesko. Mer om dem ved en annen anledning.
Først er det viktig å poengtere at dette ikke er den bergenske typen vannkringler, for disse er som nordlendinger selv: Sprø, men runde i kantene, og litt slankere enn sine bergenske kusiner. Og helt fantastisk gode: En slags nordnorsk pretzel, som ikke skygger unna verken ostefatet eller juleølet. Er du radikal, kan du strø litt havsalt oppå kringlene før steking (men etter koking). Da er det bare å knerte en juleøl, søke etter Halvdan Sivertsen på YouTube og sende noen tanker nordover.
Jeg er noen dager hos bestemor nå for å hjelpe til med julebakst (utmerket bloggføde, selvsagt!), og så langt har vi en liste med 10 slag liggende skrevet på en rosa post-it på kjøkkenbordet. Takket være disse kringlene er et punkt nå huket av, og neste post på programmet er havrekjeks. Du skal ikke se bort fra at jeg gir lyd fra meg flere ganger under førjulsbesøket her oppe, med andre ord. Bestemor lurer imidlertid stadig på om det er nødvendig å ha dette kameraspetakkelet liggende på bakebordet. Jeg sier ingenting, bare børster melet litt ekstra godt av det mellom slagene.
Disse kringlene er et lite prosjekt, så pass på å sette av god tid til dem. De er imidlertid lette å bake ut, deigen er fast og fin og et lurt tips til god trillemotstand er å bake ut kringlene på en trefjøl. Og unn deg noen varme rett fra ovnen. Da er det vanskelig å tro at de kun består av mel, gjær, vann, margarin og en

Vannkringler
veldig mange vannkringler, men de oppbevares best i fryseren, så du vil ha et forråd å kunne ta av over lengre tid

2,5 kg hvetemel
50 gjær
1 l vann
500 g margarin, romtemperert (Du kan selvfølgelig bruke smør, enda bedre, men bestemor er en evig margarinentusiast. Etter 87 års erfaring er det vanskelig å argumentere med ekspertisen.)

Rør sammen gjær og litt av vannet i en bolle, la den stå til det hele bobler litt opp. Ha mel i en bolle, gni inn margarin, tilsett gjærblanding og vann, og elt til en fast deig. La deigen hvile 1 time. Bak ut kringlene, og la dem stå kaldt en halvtime (eller neste dag, hvis du trenger et avbrekk). Sett ovnen på 220 grader, kok opp vann i en stor kjele. Slipp kringlene i vannet, vent til de flyter opp, la dem ligge og vake noen sekunder, før du fisker dem ut og har dem på en bakeplate uten papir. Sett bakeplaten i ovnen, og la kringlene steke til de har fått fin farge (ca. 15 minutter). Kan oppbevares i fryseren, og er magisk nok klare til spising nesten umiddelbart.

3 kommentarer:

Ingerid sa...

Mmmm. Men de tørkes ikke? Så de er mye inni? Bergenske er jo sprø, men de få gangene jeg har bakt egne, har jeg bare tørket noen, for de er enormt gode når de er myke inni.
Nydelige bilder!

Ingerid sa...

Oi, uffda. Altså MYKE inni, mye inni er ikke så dekkende i denne sammenhengen :)

Siri sa...

Ingerid: De blir sprø, man skal steke dem lenge nok til at de blir ganske harde. De trilles ut såpass tynne at de blir sprøere enn de bergenske (det er i hvert fall meningen, men jeg har flere ganger stekt dem for lite eller trillet dem ut for tjukke, og da blir de myke og mer bergenske ... og bestemor blir svært skuffet!).